Boli

#alopecie #cancer de prostata #inaltime barbati

5 semne mai putin cunoscute ale cancerului de prostata

Cancerul de prostata este unul dintre cele mai intalnite tipuri de cancer la barbati, in special in randul celor trecuti de 50 de ani. Cauzele cancerului de prostata nu sunt deocamdata clare, insa acest tip de cancer apare atunci cand unele celule din prostata sufera anomalii. Exista totusi cateva semne care iti pot arata daca esti predispus cancerului de prostata.

1. Inaltimea

Studiile au aratat ca persoanele inalte reusesc sa castige mai multi bani si sunt mai usor de remarcat de sexul opus, insa cand vine vorba despre sanatate si despre cancerul de prostata, avantajul il au persoanele scunde.

Rezultatele unui studiu realizat in Marea Britanie, pe un esantion de 10.000 de persoane, au aratat ca barbatii inalti sunt cu 19% mai predispusi in a dezvolta cancer de prostata, decat barbatii mai mici de inaltime.

2. Viata sexuala

Cercetatorii de la Universitatea Nottinghtam din Marea Britanie au studiat viata sexuala a 840 de barbati si au ajuns la concluzia ca cei care s-au masturbat si au avut o viata sexuala activa cand aveau 20-30 de ani sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata.

In schimb, barbatii care s-au masturbat abia la varsta de 50 de ani par sa aiba un risc scazut pentru cancer de prostata. Cercetatorii considera ca legatura dintre hormoni, activitatea sexuala si cancerul de prostata este complexa si pot aparea modificari odata cu inaintarea in varsta.

3. Caderea parului

Caderea timpurie a parului poate fi un semn care anunta probleme viitoare de sanatate. Potrivit unui studiu la care au participat 669 de persoane, barbatii care au inceput sa cheleasca de la varsta de 20 de ani au fost de doua ori mai susceptibili in a dezvolta cancer de prostata in urmatorii ani de viata.

Totusi, caderea timpurie a parului nu este asociata cu dezvoltarea mai rapida a cancerului de prostata sau a unei forme mai agresive. Cercetatorii inca nu stiu exact care este legatura intre caderea parului si cancerul de prostata, insa banuiesc ca ar fi vorba despre hormonii masculini cunoscuti sub numele de androgeni (cum ar fi testosteronul), care pot stopa crestera parului si, totodata, declanseaza extinderea anormala a celulelor canceroase.

4. Sexul copiilor

Potrivit unui studiu israelian realizat pe aproximativ 39.000 de persoane, tatii de fete sunt cu 60% mai predispusi in a dezvolta cancer de prostata, fata de cei care au baieti. De fapt, cu cat mai multi baieti are un barbat, cu atat riscul de a fi diagnosticat cu acest tip de cancer este mai scazut.

Cercetatorii banuiesc ca motivul este de natura cromozomiala. Se poate ca unii barbati sa aiba doar fete din cauza unor caracteristici unice a cromozmului Y, care poate spori, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de prostata.

5. Lungimea degetelor

Lungimea degetelor reprezinta un indicator pentru cancerul de prostata. Potrivit unui studiu publicat in British Journal of Cancer, lungimea degetelor determina riscul de a dezvolta cancer de prostata.

Cercetarea s-a realizat prin studierea a 5.000 de barbati. Rezultatele au aratat ca persoanele care au degetul aratator mai mare decat inelarul au cu 33% mai putine sanse de a dezvolta cancer de prostata, decat barbatii cu o lungime a degetelor egala sau cu inelarul mai lung decat aratatorul.

Oamenii de stiinta au precizat ca de vina este nivelul de hormoni de la nastere. Cu cat copilul este expus la mai mult testosteron in uter, cu cat creste posibilitatea ca degetul aratator sa fie mai mic.

Sursa foto: yuzarsif-blog.blogspot.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare