Boli

#depresie #tulburare bipolara #irascibilitate #logoree #euforie

5 semne discrete ale tulburarii bipolare

Semnele tulburarii bipolare pot fi usor confundate cu alte probleme de natura psihica, fiind rareori puse imediat pe seama unor dezechilibre psihologice. Tulburarea bipolara este o boala ascunsa si chinuitoare, ce necesita tratament de specialitate inca de la aparitia primelor simptome.

Tulburarea bipolara sau tulburarea depresiv-maniacala declanseaza schimbari extreme de dispozitie, de la stari de euforie si energie debordanta, la cele de tristete profunda. Persoanele care sufera de bipolaritate traiesc intr-un roller-coaster al emotiilor contrare: cand se simt pline de energie si agitate, cand cad in paharul cu melancolie si devin depresive si hipoactive. In functie de severitatea ei, boala poate sa manifeste cateva semne specifice.

1 Stari de euforie accentuate

Daca episoadele de apatie se regasesc in majoritatea tulburarilor psihice, starile accentuate de euforie sunt in general un indiciu clar al bipolaritatii emotionale. Oamenii depresivo-maniacali trec din cand in cand prin dispozitii excentrice, caracterizate printr-o energie iesita din comun, insomnie si excese diverse.

"Episoadele maniacale pot fi extrem de placute. Starea de spirit a bolnavului este pozitiva, acesta se poate simti creativ si energic, coplesit de euforie", spune Carrie Bearden, specialist in psihiatrie si stiinte comportamentale la Scoala de Medicina UCLA, SUA.

2 Incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcini

Oamenii care sufera de tulburare bipolara prezinta de cele mai multe ori incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de zi cu zi, pe fondul oscilatiilor nivelului energetic. Astfel, ei trec de la un proiect la altul si sunt foarte usor distrasi, incepand multe lucruri deodata si nefiind capabili sa le incheie.

3 Caderea brusca in depresie

Dupa un episod maniacal de hiperactivitate si entuziasm, suferinzii de tulburare bipolara cad brusc in depresie. Devin apatici, somnorosi, isi pierd apetitul si pofta de viata.

4 Irascibilitatea

Tipica tulburarii bipolare este o perioada de tranzitie intre starile de manie si depresie, cand suferinzii prezinta o irascibilitate crescuta. In vreme ce toti oamenii pot fi usor iritabili periodic, bipolaritatea provoaca aceasta stare si in situatii nejustificate. De pilda, bolnavii se pot pierde cu firea pentru ca afara ploua.

5 Logoreea

In perioadele de manie, logoreea este un semn clar de bipolaritate: bolnavul vorbeste mult si repede, trecand rapid de la o idee la cealalta, lasand senzatia ca ar vorbi cu un interlocutor imaginar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului