Boli

#somn #odihna #somn linistit #sfaturi somn linistit

5 ponturi utile pentru un somn profund si odihnitor

Productivitatea de care dai dovada pe parcursul zilei este determinata si de modul in care ai dormit cu o noapte inainte. Programul de somn, obiceiurile inainte sa adormi si deciziile zilnice pe care le iei pot afecta calitatea odihnei si, implicit, nivelul de productivitate. Pentru a scapa de neplaceri, iata cateva ponturi care te pot ajuta sa ai un somn profund si odihnitor noapte de noapte.

1. Rezista tentatiei de a-ti amana trezirea dimineata

Desi nu este recomandat, multi dintre noi isi amana alarma dimineata. Acest obicei iti intrerupe ciclurile naturale de somn, astfel ca risti sa te trezesti mai obosit decat te-ai culcat. Asadar, in loc sa iti pui alarma sa sune din 10 in 10 minute timp de o ora, seteaza-ti direct alarma mai tarziu si astfel te vei trezi plin de energie.

2. Pune-ti o pereche de sosete inainte sa te culci

Cand ai palmele si labele picioarelor mai calde decat in mod normal vei adormi mult mai repede. Poti grabi acest proces purtand o pereche de sosete calduroase inainte sa te bagi in pat. Sangele tau se va incalzi si astfel te vei simti mult mai confortabil.

3. Ai grija sa fie complet intuneric in dormitor

Evita orice lumina in camera. Televizorul (implicit ledul lui rosu), telefonul, ceasul, laptopul, luminile de pe strada sau ale masinilor, toate acestea iti pot afecta calitatea somnului. Pune-ti o masca de dormit pe ochi si inchide sau lasa in alta camera toate gadgeturile care iti pot deranja somnul.

4. Bea cafea doar dimineata

Desi cel mai probabil iti faci o cafea la amiaza pentru ca te simti obosit si fara vlaga, renunta la acest obicei. Este recomandat ca bautura sa fie savurata numai dimineata, intrucat cofeina este retinuta in organism timp de 14 ore.

5. Fa in mod regulat exercitii fizice

Din chestionarul Sleep in America intocmit in 2013 rezulta urmatoarele: chiar si cateva minute de sport pe zi, practicat in mod regulat si la aceeasi ora, iti va imbunatati calitatea somnului. Totusi, nu face sport chiar inainte sa te culci; exercitiile fizice te obosesc, dar nu te adorm. Daca ai o slujba care nu iti permite sa iti faci timp si pentru sport, incearca sa eviti mijloacele de transport mergand pe jos sau urca si coboara scarile pana la birou.

Sursa foto: toptenpk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare