Boli

#alergii de primavara #simptome #medic #dezumidificator #antihistaminice #haine #aspirator

5 moduri prin care previi neplacerile alergiilor de primavara

A venit primavara, iar odata cu ea s-au intors si alergiile. Stranuti nonstop, ai gatul inflamat, pleoapele iti sunt umflate, nasul iti tot curge si oricate servetele ai purta la tine, tot nu sunt de ajuns. Acestea sunt principalele simptome ale alergiilor sezoniere, iar de vina poate fi polenul, al carui sezon incepe devreme in februarie si dureaza pana in octombrie, mucegaiul sau chiar alimentatia. Iata 5 moduri pentru a face fata cu bine alergiilor de primavara!

1 Viziteaza un medic

Nu astepta ca alergiile sa-si faca de cap cu organismul tau. Consulta un medic si urmeaza un tratament specific, ia medicamente chiar inainte de inceperea sezonului polenului. Specialistii recomanda o cura de antihistaminice, medicamentele antialergice, sub forma de tablete, sirop, supozitoare, spray nazal, picaturi sau solutie injectabila.

2 Ai grija sa nu-ti intre polen in casa

Primavara vrei sa ai casa aerisita si de aceea deschizi larg toate geamurile pentru a lasa aerul proaspat sa-ti invaluie locuinta. Din pacate, odata cu el, intra si polenul, asa ca ai grija.

Atunci cand faci curat, aspira foarte bine covoarele, filtrele de la aerul conditionat, mocheta, tapiteria si chiar lenjeria de pat, acestea fiind locurile preferate de alergeni. Ar fi bine ca aspiratorul tau sa fie dotat cu un filtru HEPA, care permite retinerea particulelor fine de praf.

3 Schimba-ti hainele cand ajungi acasa

Polenul pluteste in aer, asa ca nu este de mirare ca ai polen si pe hainele tale. Pentru a nu-l raspandi si mai mult in casa, pune hainele la spalat si, inainte de a te baga in pat, fa un dus pentru a indeparta si posibilii alergeni prezenti pe fata si in parul tau.

4 Indeparteaza mucegaiul

Ca si polenul, mucegaiul reprezinta un alt alergen cu care te poti confrunta primavara aceasta. Ai grija sa cureti binele zonele din baie, bucatarie sau din subsol unde acesta s-ar putea aduna. Foloseste apa, detergent si clor daca este nevoie.

Previne aparitia mucegaiului si repara scurgerile din tevi, ferestre sau de pe acoperisul casei. Daca folosesti un dezumidificator, ai grija sa-l cureti si sa-i schimbi apa des. Asigura-te ca ai o ventilatie corespunzatoare in camerele unde ar putea sa apara mucegaiul.

5 Evita sa iesi din casa intre 5 si 10 dimineata

Potrivit specialistilor, acesta este intervalul in care polenul se raspandeste cu viteza maxima. Asa ca oricat de ciudata si frustrant ar suna, pentru cei mai sensibili, aceste ore trebuie petrecute in interior.

Sursa foto: forbes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului