Boli

#stres #riduri #piele #acnee #celulita #eruptii piele

5 moduri in care stresul iti afecteaza pielea

Unul dintre cei mai de temut adversari ai sanatatii este stresul. Din cauza stresului poti avea probleme cu greutatea, poti dezvolta afectiuni cardiovasculare sau chiar probleme psihice. De asemenea, stresul actioneaza si asupra pielii. Odata ce starea de stres se declanseaza, glanda suprarenala produce "gropite" de cortizon in sange. Cu cat esti mai stresat, cu atat organismul intampina dificultati in a regla nivelurile de cortizon si de aici incep adevaratele probleme la nivelul pielii. Astfel, pot aparea iritatii, eruptii si chiar vergeturi. Iata cateva dintre modurile in care stresul iti poate afecta pielea.

1. Mancarimi si eruptii cutanate

Celulele epidermice formeaza o bariera puternica care blocheaza patrunderea bacteriilor si a altor agenti patogeni. In momentul in care esti stresat, acest strat exterior de protectie al pielii este afectat.

Intr-un studiu recent, cercetatorii au examinat pielea a 27 de elevi in trei situatii diferite: imediat dupa vacanta de iarna (cand nivelul de stres a fost scazut), in timpul examenelor finale (cand nivelul de stres a fost ridicat) si in timpul vacantei de primavara (cand nivelul de stres a fost scazut). Din cauza stresului, stratul exterior al pielia distrus celulele si lipidele dintre acestea s-au evaporat. Astfel, aceste mici fisuri la nivelul pielii au permis bacteriilor daunatoare sa se infiltreze in straturile profunde ale pielii. Din acest motiv apar eczemele sau psoriazisul.

2. Acnee severa

Din cauza stresului, poate aparea la nivelul fetei acneea. Intr-un studiu recent, cercetatorii de la Universitatea Stanford au analizat severitatea acneei la 22 de studenti in timpul saptamanii in care urmau sa sustina examenul final. La studentii care au fost foarte stresati din cauza examenului aparitia acneei a fost mult mai severa decat la cei care au tratat subiectul cu calm. Potrivit specialistilor, sedintele de relaxare pot reduce severitatea acneei.

3. Dermatita

Cortizolul, hormonul stresului, actioneaza ca un steroid puternic care blocheaza o parte a sistemului imunitar, motiv pentru care devii mult mai predispus la raceli si gripe, dar si la alergeni.

Intr-un studiu japonez realizat pe un esantion de 26 de pacienti care sufereau de dermatica atopica, s-a observat o schimbare in reducerea simptomelor la doua ore dupa ce au vizionat un film amuzant. Buna-dispozitie datorata filmului a redus nivelul cortizolului. Dermatita atopica reprezinta o afectiune cutanata inflamatorie, care creeaza o senzatie intensa de mancarime, cu evolutie cronica.

4. Riduri

Din cauza stresului ai tendinta sa te incrunti foarte des, chiar daca nu iti dai seama ca faci acest lucru. Chiar daca te fortezi sa zambesti, daca esti foarte stresat si ai multe ganduri negative, aceste zambete false nu vor dura.

5. Celulita

Stresul produce toxine si retentia apei in organism, astfel ca activitatea oganelor din organism este ingreunata. Toxinele acumulate se alatura celulelor de grasime si retinerilor de apa si astfel se formeaza depozitele de grasime ce stau la baza celulitei.

Sursa foto: becomegorgeous.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului