Boli

#stres #varsta #alimentatie #sedentarism #metabolism

5 factori care iti afecteaza metabolismul

De cate ori nu ai urmat un regim alimentar special care sa te ajute sa elimini kilogramele in plus, dar care nu ti-a oferit rezultatele asteptate? De vina pentru esecul dietei tale poate fi si metabolismul lenes, care impiedica organismul sa foloseasca la capacitate maxima energia produsa. Exista insa numerosi factori care afecteaza metabolismul si sansele tale de a avea o silueta de vis. Afla mai jos care sunt acestia!

1 Varsta

Pe masura ce inaintezi in varsta, abilitatea organismului de a folosi rapid energia scade simtitor, iar metabolismul isi incetineste activitatea. In plus, persoanele in etate au o masa musculara mai scazuta decat persoanele tinere, ceea ce inseamna ca au si o rata metabolica mai mica. Pentru a stimula metabolismul, medicii recomanda sportul ca cea mai sigura metoda stimulare a arderilor

2 Stresul

In momentele de tensiune, organismul elibereaza cortizol, un hormon al stresului, care favorizeaza si aparitia kilogramelor in plus. Pentru a evita aceste probleme, este foarte important sa controlezi impactul stresului. De pilda, daca traficul aglomerat te enerveaza, incearca sa gasesti alte rute, in special in timpul orelor de varf. Miscarea regulata, odihna sau exercitiile de respiratie te pot ajuta sa treci mai usor peste momentele critice.

3 Somnul

Somnul insuficient altereaza semnificativ procesele metabolice ale organismului si ajuta la depunerea straturilor de grasime. In plus, lipsa somnului mareste rezistenta organismului la insulina, un factor de risc pentru diabet. Pentru a stimula metabolismul, un adult sanatos trebuie sa doarma intre sapte si noua ore pe noapte.

4 Miscarea

Miscarea nu numai ca te ajuta sa arzi rapid caloriile consumate, insa iti mareste si rata metabolica. Pentru a te asigura ca faci suficienta miscare, este recomandat sa mergi mai mult pe jos, sa renunti la lift si sa nu eviti treburile casnice. Incearca sa faci miscare de cel putin trei ori pe saptamana, timp de 30 de minute.

4 Dieta

Este tentant sa limitezi consumul zilnic de calorii sau sa eviti anumite mese, insa aceste metode nu sunt eficiente pe termen lung. Infometarea afecteaza metabolismul si chiar il incetineste, in incercarea de a-si conserva caloriile. Cel mai bine este sa iti imparti mesele de-a lungul zilei, sa ai un program alimentar cu trei mese principale si doua gustari. Consuma alimente sanatoase, fara multe grasimi si limiteaza consumul de dulciuri, bauturi carbogazoase si alimente procesate.


Sursa foto: //sg.news.yahoo.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare