Boli

#stres #relaxare

5 efecte ale stresului si modalitati de relaxare

Stresul este un factor care, desi ni se pare cumva normal pentru lumea in care traim sau pentru responsabilitatile pe care le avem, este totusi un „buton” declansator pentru o serie de boli grave. Astfel, trebuie sa acorzi foarte mare atentie tuturor semnalelor pe care corpul tau ti le transmite si sa iei masuri urgente.


Iata cateva dintre cele mai des intalnite semne ale stresului:


Matreata si caderea parului


Acestea doua simptome sunt de obicei primele care apar atunci cand esti foarte stresat si nu le vei putea indeparta oricate tratamente cosmetice sau dermatologice vei utiliza. Orice medic iti va spune  ca problema vine din interior si ca indepartarea stresului este unica solutie.


Probleme sexuale


Libidoul scazut, disfunctiile erectile,  ejacularea precoce, atingerea cu dificultate a orgasmului sau chiar impotenta temporara pot fi toate cauzate de prezenta si acumularea stresului. Acest lucru este cauzat de faptul ca glanda numita hipotalamus si productia de estrogen sau testosteron a organismului care furnizeaza dorinta sexuala sunt afectate.


Ticurile nervoase


Pocnitul degetelor, rosul unghiilor, scarpinarea pielii de pe fata sau rasucirea obsesiva a suvitelor de par sunt semne clare ale stresului.


In urma unor studii de specialitate s-a ajuns la concluzia ca rosul unghiilor provine din perioada de sugar, cand suptul suzetei sau al biberonului instala o stare de calm si liniste.


Scrasnitul dintilor


Daca te trezesti in toiul noptii si realizezi ca iti scrasneai dintii in somn, este mai mult decat evident ca suferi de stres.  Totusi, exista foarte mari sanse sa ai un somn adanc si sa nu constientizezi daca acest lucru se intampla, motiv pentru care acorda atentie deosebita danturii si cauta semne de macinare sau faramitare a dintilor.


Acesta este unul dintre modurile prin care organismul se elibereaza de tensiune.


Transpiratie excesiva


Transpiratia abundenta si urat mirositoare este un alt simptom al starilor de stres la care esti supus. Organismul se manifesta astfel din cauza faptului ca stresul puternic mareste ritmul cardiac si presiunea sangelui si asa se instaleaza transpiratia. Mai mult decat atat, in perioadele stresante, glandele apocrine functioneaza la capacitate maxima.


Cum poti scapa de stres


Ia-ti cateva zile libere


Ia-ti un scurt concediu de odihna de la serviciu si retrage-te intr-un loc linistit, in care sa desfasori doar activitati care iti fac placere. Inchide telefoanele, renunta la accesarea mail-ului, dormi pana tarziu, citeste o carte, rasfoieste o revista si relaxeaza-te seara de seara cu ajutorul unor dusuri sau bai prelungite.


Dupa cateva zile de acest gen, te vei simti mult mai bine, iar nivelul stresului va scadea simtitor.


Mananca variat


Alimentatia ta trebuie sa cuprinda multe fructe si legume, carne, lactate si oua, adica alimentele care sa furnizeze organismului tau toate resursele necesare si sa indeparteze stresul. In general magneziul si vitamna B6 fac minuni in acest sens.


Indreapta-te catre terapiile alternative


Aromaterapia face minuni in cazul persoanelor stresate. Achizitioneaza o lampa de aromaterapie si cateva uleiuri esentiale si bucura-te de ele in fiecare zi, oricunde ai ocazia: la birou, seara inainte de culcare, in baie. Cele mai bune arome pentru indepartarea stresului sunt: lavanda, menta, eucaliptul sau iasomia.


Cromoterapia sau terapia prin culori este o alta varianta pentru a tine stresul departe. Culoarea verde este recunoscuta in acest sens, asa ca o poti privi ori de cate ori simti ca stresul te acapareaza. Daca nu vrei sa vopsesti peretii camerei in aceasta culoare, incearca sa porti mai des haine verzi ori sa iti setezi pe backgroundul computerului un wallpaper cu un peisaj verde.


Meloterapia sau terapia prin muzica este si ea de mare folos in aceasta problema. Incearca sa asculti muzica linistitoare, calma, melodii care sa iti aduca aminte de copilarie sau alte perioade fericite si frumoase din viata ta.
 


Masajul este un rasfat maxim si o metoda excelenta de a te elibera de orice urma de stres. Programeaza-te la un salon de specialitate si vei vedea ca dupa o ora de masaj te vei simti ca nou.


Apeleaza la autosugestie


Repeta-ti constant ca totul va fi bine si ca iti faci grji fara niciun fel de motiv. Pana la urma asa se intampla intotdeauna, nu?
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare