Boli

#schimbare brusca temperatura #cauze stranut #satietate #lumina #stranut

4 cauze nestiute ale stranutului

Racelile, alergiile si unele mirosuri, precum cel al piperului, nu sunt singurele cauze care duc la aparitia stranutului. In spatele acestei reactii de aparare a organismului stau insa si alte cauze despre care nu ai fi crezut ca te pot face sa stranuti. Iata care sunt acestea:

1. Lumina

Una din patru persoane stranuta la expunerea brusca la lumina puternica a zilei. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta reactie este cunoscuta in lumea medicala drept reflex fotic de stranut. Cercetatorii nu au reusit sa gaseasca exact cauzele care declaneaza stranutul in acest caz.

2. Schimbarile bruste de temperatura

Stranutul apare si ca o reactie a organismului cand treci dintr-o incapere foarte calduroasa afara la frig, sau cand intri de afara, unde sunt 40 de grade Celsius, intr-un magazin unde sunt cu 20 de grade mai putin datorita aerului conditionat. Si incaperile cu umezeala crescuta pot favoriza aparitia stranutului, deoarece irita caile nazale.

3. Un stomac plin

O masa copioasa poate avea drept efect si declansarea unor stranuturi in cascada. Din fericire, foarte putine persoane sunt afectate de aceasta problema, ea manifestandu-se in special la bebelusi si copii mici. Aceasta cauza a stranutului este cunoscuta drept reflex de satietate.

4. Semn al excitatiei sexuale

Intr-un articol publicat de Journal of the Royal Society of Medicine, medicii Mahmood Bhutta si Harold Maxwell au prezentat cazul unui pacient care stranuta ori de cate ori avea fantezii sexuale sau se gandea la o partida de amor. Pornind de la acest caz, cei doi doctori au facut un sondaj, in urma caruia au constatat ca mai multe persoane stranuta in momentul in care se gandesc la sex. Totodata, exista si persoane care pot incepe sa stranute imediat dupa ce au avut orgasm, spun cercetatorii britanici.

Nu te abtine!

Esti la un film sau intr-o sedinta importanta si iti vine sa stranuti, insa, ca sa nu-i deranjezi pe cei din jur, iti acoperi narile cu o batista, ca sa blochezi stranutul. Acest obicei poate dauna sanatatii, explica neurochirurgul american Alan Wild, de la Saint Louis University School of Medicine, citat de huffingtonpost.com. Astfel, pot aparea rupturi ale vaselor de sange de la nivelul ochilor, dar si probleme cu timpanul.

Sursa foto: vitalzone.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare