Boli

#vitamina d #calciu #mituri #vitamine

4 secrete despre vitamine pe care medicii nu ti le spun

Inainte sa incepi sa iei vitamine si alte tipuri de suplimente alimentare, documenteaza-te bine. Sunt unele vitamine care luate intr-o doza prea mare sau intr-un moment nepotrivit, iti pot face mai mult rau decat bine. Descopera cateva secrete despre vitamine pe care medicii de obicei nu le spun.

1. Vitamina C? Se elimina rapid prin urina

Desi exista voci din lumea medicala care sustin ca vitamina C protejeaza impotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a degenerarii maculare legate de varsta si mai ales impotriva racelilor, studiile arata ca administrata ca atare vitamina C nu face nimic din toate acestea. Cele mai relevante rezultate cu privire la vitamina C vin din studiile pe cei care o asimileaza din fructe si legume. Corpul lucreaza din greu sa absoarba o cantitate atat de mica de vitamina C, iar cand iei o doza mai mai mare, absorbi si mai putin, restul de vitamina C eliminandu-se prin urina in doar cateva ore.

2. Daca mananci peste de doua ori pe saptamana nu mai ai nevoie de suplimente de omega 3

In cazul in care nu consumi prea mult peste este normal sa iei suplimente de omega 3. O cantitate rezonabila inseamna 1 gram de ulei de peste sub forma de capsula pe zi, mai ales in cazul celor trecuti de 40 de ani sau care sufera de boli de inima. Insa este recomandat sa eviti sa iei o doza mai mare, unele studii aratand ca dozele mai mari de 2 pana la 3 grame pot duce la cresterea nivelului de colesterol “rau” din organism.

3. Daca nu ai osteoporoza nu lua pastile de calciu

Femeilor li se spune tot timpul sa ia calciu pentru a avea oase puternice si a preveni aparitia osteoporozei. Exista insa medici care sustin ca femeile care au oase sanatoase nu au nevoie de acest supliment de calciu, pentru ca ar putea sa le faca mai mult rau, decat bine. In plus, calciul se gaseste in multe alimente precum laptele, iaurtul, in broccoli sau cereale. Sunt necesare doar 1000 de miligrame de calciu pe zi si cele mai multe persoane consuma aceasta cantitate. In concluzie, nu este necesar sa iei calciu decat daca ai osteoporoza, iar atunci doza recomandata este o pastila de 500 de miligrame pe zi.

4. Vitaminei D i se acorda prea multa importanta

Exista multe studii care leaga nivelul scazut de vitamina D de riscul ridicat de afectiuni precum cancer, boli de inima, infectii, Alzheimer, boli autoimune, depresie sau obezitate. Din pacate, nu exista dovezi concrete care sa arate cum vitamina D ajuta la prevenirea acestor boli. Cu o singura exceptie: consumul de vitamina D ajuta la intarirea sistemului osos, fapt ce a fost demonstrat in urma studiilor amanuntite. Organismul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Insa o doza mult prea mare de vitamina D poate provoca greata, voma, constipatie sau senzatie de moleseala. Cele mai multe dintre persoanele adulte nu au nevoie de suplimente de vitamina D. Dupa varsta de 70 de ani, atunci cand oasele au nevoie de un aport mai mare de vitamina D, pentru ca corpul incepe sa isi ia o cantitate tot mai mica de la soare, medicii recomanda administrarea de suplimente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare