Boli

#aditivi periculosi #aditivi alimentari #cancer

4 aditivi alimentari care provoaca cancer

Aditivii alimentari ne inconjoara peste tot. Sunt in aproape toate produsele alimentare pe care le cumparam din supermarketuri. Semipreparatele obtinute industrial si ambalate prin diverse metode sunt pline de conservanti, arome artificiale, coloranti si indulcitori.

Organizatia pentru Alimente si Medicamente a creat o lista cu peste 3.000 de ingrediente care pot fi adaugate produselor alimentare. In vreme ce printre acestea se numara laptele si ouale, exista si o serie de substante chimice care pot ajunge legal in alimente.

Daca cumperi alimente ambalate sau semipreparate probabil te expui unei mari cantitati de aditivi. Iata principalii aditivi alimentari pe care ii gasesti in mancarea pe care o cumperi si legatura lor cu diferitele forme de cancer:

Colorant artificial

Colorantul artificial se gaseste in alimentele imbogatite cu culoare obtinuta chimic. Colorantii sunt de obicei enumerati pe etichetele produselor alimentare cu denumirile culorilor. De exemplu, Galben de quinolina, rosu 2G, verde S, caramel I sau brun HT. Colorantii artificiali sunt controversati, deoarece unii dintre ei se dovedesc a produce anumite riscuri pentru sanatate. Potrivit unui studiu din 2007, copiii pot experimenta hiperactivitate la consumarea de coloranti artificiali. Pe de alta parte, o serie de agenti de colorare alimentara sunt enumerati ca potential carcinogeni, putand produce cancer. Studiile efectuate asupra animalelor au aratat o crestere a tumorii in vezica urinara, la nivelul tiroidei si al altor organe.

Aspartam

Daca ati auzit ceva despre pericolele aditivilor alimentari, probabil ca esti familiarizat cu Aspartamul, o modalitate ieftina de indulcire a alimentelor, fara a consuma zahar. Aspartamul este alcatuit din acid aspartic si fenilalanina. Este un aditiv utilizat in mod obisnuit in produsele dietetice si in alte alimente fara zahar..

Aspartamul a fost asociat cu o serie de efecte secundare semnificative pentru sanatate. Se crede ca este o substanta carcinogena legata de anumite tipuri de cancer, deoarece studiile au aratat o dezvoltare a tumorii la nivelul tiroidei, al ficatului si testiculelor in cazul sobolanilor. Alte riscuri includ convulsii, dureri de cap, depresie, anxietate, palpitatii ale inimii, etc.

Sirop de porumb

Cu un nivel ridicat de fructoza, siropul de porumb este folosit pentru indulcirea alimentelor si a bauturilor. Este usor de gasit pe etichetele ingredientelor. Siropul de porumb a fost pus in legatura cu diabetul, obezitatea si cu sindromul metabolic. Metabolizarea siropului de porumb este diferita de cea a zaharului. Fructoza este transportata la ficat pentru a fi transformata in glucoza, cea pe care organismul o foloseste pentru obtinerea de energie. Daca exista suficienta glucoza in organism, fructoza este apoi transformata in grasime si stocata in tesuturile adipoase. Acest lucru poate creste obezitatea si nivelul colesterolului rau. Exista, de asemenea, dovezi ca consumul de zaharuri rafinate, in special fructoza, alimenteaza celulele canceroase si poate creste proliferarea acestor celule.

Glutamat monosodic

Glutamatul monosodic a devenit un aditiv foarte popular in ultimii ani. Este un potentiator de aroma si este popular in produse alimentare precum supe, condimente, soia, chips-uri.

Glutamatul monosodic are capacitatea de a "excita" celulele noastre atat de mult, incat le deterioreaza si mor. In creierul uman exista receptori de glutamat, motiv pentru care acesta este asociat cu boli neurodegenerative. Receptori sunt, de asemenea, localizati si in inima, iar cand sunt stimulati excesiv, pot provoca aritmii cardiace. Unele persoane sustin ca sunt sensibile la glutamat, iar dupa consumul alimentelor care contin acest potentiator de aroma resimt unele dintre urmatoarele simptome: amorteala, furnicaturi, dureri de cap, greata, batai rapide ale inimii, somnolenta si slabiciune. Consumul de cantitati reduse nu pare sa reprezinte un risc imediat pentru cancer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare