Boli

#imunitate #organism #igiena #bacterii #microbi #germeni

10 trucuri pentru a evita propagarea germenilor patogeni

Anumiti germeni sunt esentiali vietii umane, in timp ce altii ne imbolnavesc. Bacteriile bucale si intestinale ne ajuta sa digeram hrana, iar germenii prezenti pe piele pot favoriza aparitia infectiilor cutanate. Cuvantul „germen” este un termen generic care desemneaza diverse tipuri de microorganisme vii.

Germenii patogeni sunt de doua tipuri: bacterii si virusi. Bacteriile reprezinta 60% dintre materiile vii de pe pamant si se gasesc practic peste tot, doar o parte dintre acestea producand boli infectioase. Virusii sunt responsabili de aparitia mai multor boli decat bacteriile „rele” pentru ca se propaga mult mai usor.

Unde se ascund germenii?

Daca ai fi intrebat/a sa numesti locul din casa unde crezi ca se ascund cei mai multi germeni daunatori, pe care l-ai alege? Majoritatea oamenilor raspund automat baia, gandindu-se la toaleta. In realitatea insa, bucataria este locul in care se gasesc cei mai multi microbi. Buretele de vase si prosopul de bucatarie sunt adevarate surse de microbi. De aceea, este indicat sa se foloseasca prosoape de bucatarie de unica folosinta , iar buretele sa fie schimbat la un interval de timp cat mai scurt.

Germenii patogeni pot supravietui foarte mult timp pe suprafete dure precum masa, clantele usilor, scaune, birouri, telefoane etc. Majoritatea oamenilor contracteaza o boala infectioasa folosind un obiect contaminat. Pentru a reduce riscul imbolnavirii, este indicat sa se spele des mainile cu apa calda si sapun si sa se evite atingerea fetei.

Masuri de prevenire

1. Spala-te pe maini cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi.   

2. Dezinfecteaza chiuveta de la bucatarie si masa de gatit in fiecare zi. Sapunul indeparteaza murdaria iar dezinfectanti precum agentii de albire, amoniacul, alcoolul sau otetul ucid germenii patogeni. Evita sa folosesti detergenti antibacteriani. 

3. Dezinfecteaza baia si insista in zona robinetilor si a clantelor.

4. Curata-ti regulat biroul, in special tastatura, mai ales daca o folosesti zilnic. La serviciu, evita sa mananci pe birou, pentru ca risti sa intre firimituri de mancare printre acte.

5. Ramai acasa daca nu te simti bine (prezinti simptomele unei afectiuni respiratorii ) sau nu iti trimite copilul la scoala pentru a evita raspandirea unui virus.

6. Evita sa imprumuti pixul sau un alt obiect de scris si mai ales sa-l folosesti pe cel dintr-un loc public (banca, posta, administratie financiara etc). Este indicat sa ai propriul stilou.

7. Arunca dupa fiecare folosire batista de unica folosinta. 

8. De la inceputul toamnei, ia-ti masurile de protejare impotriva racelilor si a gripei: suplimente vitaminice, vaccin antigripal , alimentatie sanatoasa pentru intarirea sistemului imunitar etc.

9. Poarta la tine un gel antiseptic si foloseste-l de fiecare data cand nu ai acces la apa si sapun, iar spalarea mainilor este absolut necesara.  

10. Dormi 8 ore pe noapte, fa miscare fizica si mananca sanatos. Sunt trei aspecte importante de care este bine sa tii cont daca vrei sa treci peste sezonul rece in deplina sanatate.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare