Boli

#semne timpurii alzheimer #alzheimer #alzheimer tinerete #pacienti alzheimer #boala alzheimer #simptome alzheimer

10 semne timpurii ale Alzheimerului la care orice adult trebuie sa fie atent

Alzheimer este o afectiune neurologica progresiva, care distruge treptat memoria si alte functii mentale importante. Simptomele afectiunii Alzheimer apar treptat, in timp, si rareori sunt observate de la inceput.

Iata care sunt semnele timpurii ale Alzheimerului la care orice adult trebuie sa fie atent:

1. Iti faci probleme legate de memorie

Problemele de memorie se numara printre simptomele principale ale bolii Alzheimer. Studii recente au demonstrat ca persoanele care se isi fac griji legate de propria memorie sunt de fapt cele care ajung sa faca acesta boala si sa prezinte mai tarziu simptome de dementa.

2. Isi amintesc cu greu evenimente recente importante

Atunci cand o persoana uita o conversatie importanta avuta cu un membru al familiei sau un eveniment despre care a auzit cu doar cateva zile in urma, si nu isi aminteste nimic despre toate acestea, atunci acestea sunt semne de ingrijorare.

3. Nu isi pot administra banii

Atunci cand cineva nu mai poate tine socoteala cheltuielilor, a facturilor pe care le are de platit si nu mai poate tine sub control platile pe care le face, studiile arata ca toata aceasta atitudine se regaseste printre primele semne ale instalarii bolii Alzheimer.

4. Se ratacesc atunci cand sunt conduc masina

Acest simptom este cu atat mai relevat cu cat cel care se afla la volan se pierde sau devine confuz cand ajunge in locurile prin care a mai condus de multe ori.

5. Refuza sa ia parte la evenimente sociale

Multi dintre cei care ajung sa fie diagnosticati in cele din urma cu Alzheimer spun ca ajung sa aiba dificulatati in a mai comunica chiar si cu persoanele apropiate. Cele mai multe persoane se retrag din viata sociala, refuza sa se mai vada cu pritenii si cunostintele, pentru ca nu mai pot urmari o conversatie.

6. Nu mai sunt interesati de pasiunile avute

Un alt semn al aparitiei bolii Alzheimer este atunci cand persoana in cauza ajunge sa nu mai fie interesata de pasiunile pe care le-a avut pana atunci si de lucrurile care ii faceau placere. De altfel, schimbarile pe care boala le aduce la nivelul creierului provoaca apatie, care ii face pe oameni sa isi piarda motivatia.

7. Incapacitatea de a planifica

O persoana care prezinta primele semne ale bolii Alzheimer nu va mai putea sa isi  planifice nici urmatoarele activitati din viata de iz cu zi.

8. Probleme cu somnul

Insomniile, somnul agitat, dificultatea de a adormi si senzatia de oboseala de pe parcursul zilei sunt o serie de probleme care pot fi legate de Alzheimer. Oamenii de stiinta nu au reusit insa sa demonstreze inca daca problemele legate de somn cresc riscul aparitiei bolii sau daca problemele cu somnul sunt un alt simptom.

9. Anxietatea

Un grad ridicat de anxietate cu care se confrunta o persoana poate fi un semn al instalarii Alzheimerului, mult mai evident decat alte simptome ale depresiei cum ar fi apatia sau pierderea poftei de viata. Anxietatea accentuata este unul dintre primele semne ale bolii pentru ca apare chiar inainte de pierderile de memorie.

10. Probleme de vorbit si de scris

Persoanele care prezinta semnele timpurii ale bolii Alzheimer au dificultati in conversatie, dar si atunci cand scriu. de asemenea, isi vor gasi cu greu cuvintele si de multe ori vor repeta ceea ce tocmai au spus.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare