Boli

#Ziua Internationala a Sindromului Down #sindrom Down

Ziua Internationala a Sindromului Down. Care sunt drepturile pacientilor in Romania

Astazi, 21 martie, este Ziua Internationala a Sindromului Down. La ora actuala, la nivel mondial un nou-nascut dintr-o mie are sindrom Down, dar acest procent este in crestere, in special in tarile in care femeile tind sa aiba copii la varste tot mai inaintate, iar acest fapt creste riscul aparitiei unui defect genetic la copil, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In Romania, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate finanteaza medicamentele, serviciile si dispozitivele medicale necesare persoanelor cu sindrom Down, inclusiv serviciile conexe de psihologie, logopedie si kinetoterapie. Aceste persoane pot beneficia pe tot parcursul vietii de medicamente, servicii si dispozitive medicale gratuite, daca sunt incadrate intr-un grad de handicap, precum si de scutire de plata contributiei pentru veniturile obtinute in baza Legii privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Totodata, in pachetul de servicii de baza decontate de CNAS sunt prevazute investigatii si analize medicale, cum ar fi biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza, care permit diagnosticarea sindromului Down la fat, dar si alte anomalii genetice, inca din primele saptamani ale sarcinii.

„Dorim sa asiguram persoanelor cu sindrom Down o viata cat mai apropiata de cea a persoanelor care nu au aceasta afectiune genetica, dar si sa sprijinim viitoarele mame in privinta sarcinii si a fatului” – a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Ce este Sindromul Down?

Sindromul Down este ansamblul de semne si simptome care se manifesta la persoanele cu un cromozom 21 in plus in structura nucleului celulelor sale. Aceste semne si simptome includ retard mintal, talie si greutate redusa la nastere, hipotonie musculara, dar si alte numeroase probleme de sanatate diferite de la caz la caz.

Existenta cromozomului suplimentar nu poate fi tratata, dar multe din problemele generate de aceasta afectiune – printre care hipoacuzie (in 60-80% din cazuri) si probleme cardiace congenitale (in 40-45% din cazuri) – pot fi ameliorate sau tinute sub control.

Evenimente in Capitala

Desi sindromul Down a fost observat inca din secolul XIX de medicul englez al carui nume il poarta, necesitatea asigurarii drepturilor, incluziunii sociale si bunastarii persoanelor cu aceasta afectiune genetica a inceput sa fie constientizata de abia spre sfarsitul secolului XX, in conditiile in care, pe fondul progreselor medicinii, si speranta de viata a celor afectati a crescut dincolo de 50 de ani.

in acest context, la sfarsitul anului 2011 Adunarea Generala a ONU a declarat ziua de 21 martie drept zi mondiala destinata constientizarii acestei probleme de sanatate, conform cnas.ro.

Cu ocazia Zilei Internationale a Sindromului Down, in Capitala, Asociatia DOWN Bucuresti impreuna cu partenerii acesteia au organizat, pe 21 martie 2018, pentru a 13-a oara, “Ziua Mondiala a Sindromului Down”:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului