Boli

Vitaminele lupta cu infectiile

Vitaminele fac parte din „carburantii” esentiali pentru buna functionare a organismului. Pentru ca acesta nu poate produce majoritatea substantelor care ii sunt necesare, alimentatia este cea care trebuie sa i le furnizeze. Fiecare vitamina are o actiune specifica curativa si intervine pentru a primi aportul nutritiv necesar functionarii in parametrii normali a organismului. Lipsa de vitamine, cauzata de un dezechilibru alimentar Se stie ca in perioada iernii, obiceiurile alimentare ale fiecarei persoane se schimba: se reduce consumul de fructe si legume, de paste fainoase in favoarea proteinelor animale si a lipidelor. Acestora li se mai adauga si alte modificari: mesele neregulate si dezechilibrate si curele de slabire repetate (din cauza kilogramelor acumulate in aceasta perioada), situatii nefericite care au consecinte negative in ceea ce priveste aportul de vitamine si minerale . Este indicat sa alegeti alimentele sanatoase si sa evitati alimentele sarace in substante nutritive. Astfel, este recomandat sa consumati o cantitate mare de legume si una ponderata de fructe. Optati mai degraba pentru alimentele integrale proaspete decat pentru cele conservate, inghetate sau preparate comercial. Incercati sa folositi alimente organice, ori de cate ori este posibil. Utilizati produse lactate sarace in grasime sau fara grasime, lapte de soia, lapte de orez, tofu sau branza de soia. De asemenea, reduceti consumul de carne foarte grasa, cum ar fi carnea de porc, miel si vita. Daca totusi nu renuntati la carnea rosie, mancati carne fara grasime. Multe alimente contin in mod natural sare, astfel incat incercati sa nu mai adaugati in plus. Inlocuiti sarea cu condimente si ierburi, cum ar fi usturoi, rozmarin, piper, suc de lamaie etc. Mesele sanatoase previn carentele vitaminice Este cert faptul ca in aceasta perioada organismul absoarbe mai putine vitamine ca altadata, ceea ce face ca anumite persoane sa sufere grave carente. Persoanele cele mai expuse acestei deficiente de vitamine si minerale sunt in principal cele care au un regim alimentar restrictiv sau cele la care nevoia de vitamine este crescuta: femeile insarcinate sau care alapteaza, copiii si adolescentii aflati in perioada de crestere, varstnicii, sportivii care au activitate fizica intensa, bolnavii si persoanele stresate. Acestia sunt considerati ca facand parte din categoriile cu risc crescut, fie din cauza faptului ca asimilarea de vitamine este insuficienta, fie ca nevoia este mare decat in cazul celorlalti. Vitaminele sunt necesare pentru un proces normal de crestere, digestie, indeplinirea functiilor cerebrale si rezistenta la infectii. In circuitul sangvin trebuie sa existe in permanenta o cantitate optima de vitamine. O alimentatie diversificata este solutia ideala pentru a preveni sau pentru a asigura aceste carente vitaminice. Dar tinand cont de constrangerile vietii cotidiene, recomandarile nutritionale sunt adesea greu de urmat. In aces caz, suplimentele vitaminice pot fi cea mai buna solutie in cazul unui aport zilnic scazut in vitamine. Dar asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa mancati! Cand si cum trebuie luate vitaminele? Stii mai multe amanunte despre suplimentele nutritive, asteptam comentariul tau!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare