Boli

# vaccin tetravalent # criza vaccinuri #vaccin

Vaccinul gripal tetravalent, disponibil in Romania

Gripa sezonieră este o infecție virală acută cauzată de virusurile gripale, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta și care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, indispoziție severă (senzația de disconfort), durere în gât și nas cu secreții. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni.

În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome sunt vindecate în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de îngrijire medicală. Însă, gripa poate cauza boli grave sau deces în special la persoanele cu risc crescut. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide, copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum HIV/SIDA, astm și afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, precum și în rândul personalului din sistemul de îngrijire medicală

Sanofi Pasteur a anunțat recent că noul vaccin gripal tetravalent VaxigripTetra va fi disponibil în 24 de țări în sezonul gripal, România fiind în primul val. Acesta a obținut autorizația de punere pe piață în Uniunea Europeană în 2016 și în România în august 2016, fiind disponibil pe piaţa farmaceutică românească încă de la începutul acestei luni.  

În prezent, majoritatea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere sunt trivalente, ceea ce înseamnă că acestea oferă protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: două tulpini A și o tulpină B (B/Victoria sau B/Yamagata). Însă, circularea ambelor tulpini B în ultimele sezoane gripale a îngreunat activitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a recomanda care tulpină B să fie încorporată în vaccinurile gripale trivalente. Spre exemplu, în Europa, în 2015, 92% dintre cazurile de gripă documentate provocate de tulpina B au fost cauzate de tulpina B/Victoria, care nu a fost inclusă în vaccinurile trivalente. Prin adăugarea celei de-a doua tulpini B la vaccinul VaxigripTetra se va rezolva problema imprevizibilității în ceea ce privește circularea acesteia, extinzând astfel protecția împotriva gripei. Noul vaccin conține două tulpini A (A/H1N1 și A/H3N2) și două tulpini B (B/Victoria și B/Yamagata) ale virusului gripal. 

OMS include vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, declarând că “Disponibilitatea vaccinurilor gripale tetravalente ar putea oferi o protecție mărită împotriva virusurilor gripale de tip B, iar recomandările nu trebuie să se limiteze la vaccinul trivalent.”

Din perspectiva sănătății publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14.800 de decese asociate gripei în UE pe parcursul unui deceniu. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare