Boli

#decese gripa #deces gripa #vaccin antigripal #gripa

Un copil, al doilea deces din cauza gripei! Recomandarile medicilor

 In decurs de o saptamana, au fost inregistrat al doilea deces din cauza gripei! Medicii anunta ca infectiile respiratorii sunt in crestere! Astazi, Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica a anuntat ca a fost inregistrat un al doilea deces confirmat cu virus gripal tip B, la un baiat in varsta de 15 ani, din judetul Salaj, fara conditii medicale pre-existente cunoscute si care nu a fost vaccinat antigripal.

Miercuri ca a fost inregistrat primul deces confirmat cu virus gripal, tip B, in sezonul 2017 - 2018, fiind vorba despre o femeie in varsta de 69 de ani, din Bucuresti, avand conditii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinata antigripal.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 74. 953, cu 26, 2% mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent, de 101.626 si cu 61% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta.

Potrivit CNSCBT, diferenta mare fata de saptamana precedenta nu este reala, fiind datorata in principal subraportarilor din saptamana trecuta, ca urmare a sarbatorilor legale.

Vaccinarea continua si in ianuarie!

“Avand in vedere evolutia sezonului epidemic de gripa, care in acest an a debutat mai tarziu fata de sezonul din anul anterior, se recomanda continuarea vaccinarii antigripale si in luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc inregistrate la medicii de familie.

Ministerul Sanatatii a solicitat astazi directiilor de sanatate publica sa intensifice activitatea de vaccinare antigripala a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire”, anunta Ministerul Sanatatii.

“Fac apel la medicii de familie sa continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sanatatii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce inseamna ca mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite in cabinetele medicilor de familie”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

in saptamana 8 – 14 ianuarie 2018, au fost inregistrate 50 de cazuri de gripa confirmate cu laboratorul.

”Exista argumente pentru continuarea vaccinarii antigripale in cursul lunii ianuarie, avand in vedere evolutia circulatiei virusurilor gripale si posibilitatea ca actualul sezon de gripa  sa se prelungeasca pana la primavara”, a declarat Alexandru Rafila, Presedintele Asociatiei Romane de Microbiologie.

Cum ne ferim de gripa

“Vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomandam tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit”, recomanda Ministerul Sanatatii.

De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viaţa sanatos – alimentaţie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esenţiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afecţiuni respiratorii, si in special prin gripa.

Reamintim ca, pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sanatatii a achizitionat peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu fata de anul 2016, astfel incat sa asigure vaccinarea unui numar cat mai mare de persoane aflate in grupele de risc. 

in campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii sunt imunizate persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis personalul medical, persoane cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Sursa foto: 1mhealthtips.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare