Boli

#Progeria #boli rare #imbatranire prematura #sindromul progeria

Un baietel de patru ani, captiv in corpul unui batran

Are doar patru ani, insa arata precum un batran, din cauza unei boli rare, progeria, cunoscuta si ca imbatranirea prematura. Este vorba despre Franco Villavicencio, un baietel din Moreno, Argentina, care imbatraneste de opt ori mai repede decat un om obinuit, din cauza cumplitei maladii.

Franco are deja aerul unui om matur, insa iubeste desenele animate si adora sa se joace cu fratele si cu verisorii lui, activitati normale pentru varsta sa, potrivit dailymail.co.uk. Doar infatisarea ii tradeaza suferinta, caci mintea este cea a unui copilas. Din nefericire, boala crunta il va face sa arate din ce in ce mai batran.

 

Primele semne ale bolii, la aproximativ sase luni de la nastere

Franco s-a nascut dupa ce mama sa l-a purtat in pantece opt luni, a avut o greutate de 2.700 de grame si nimic nu arata ca ar putea fi bolnav. Insa in jurul varstei de sase luni, mama sa, Yesica, a observat ca are pielea mai imatranita decat a celorlalti copii si ca articulatiile lui erau mai rigide decat in mod normal. Mai mult, suferea si de calvitie.

Ingrijorata, mama sa a mers la mai multi medici, iar dupa mai multe investigatii si teste genetice, diagnosticul a venit tocmai din Statele Unite ale Americii: progeria.

Din pacate, nu exista o cura pentru suferinta micului Franco, insa ii este administrat un tratament care sa mai reduca din simptomele bolii. In prezent Franco traieste alaturi de mama lui si de fratele lui in varsta de sapte ani si asteapta sa se intample o minune, care sa ii salveze viata.

Doar 74 de cazuri in lume

Progeria este cauzata de o mutatie genetica si, din fericire, nu se transmite din generatie in generatie. La nivel mondial, doar 74 de persoane sufera de cumplita boala, dintre care patru doar in Marea Britanie.

Pacientii cu progeria mor in jurul varstei de 13 ani, adesea din cauza unui accident vascular cerebral sau a unui infarct. Copiii afectati de aceasta boala arata perfect normal la nastere si in primii doi ani de viata, dar dupa aceea semnele de imbatranire prematura incep sa fie din ce in ce mai evidente.

Boala nu afecteaza capacitatea intelectuala, ci dar aspectul fizic: cei care sufera de progeria au ochi mari, urechi proeminente,iar nasul si buzele sunt foarte subtiri. Tot din cazua afectiunii, isi pierd parul si au pielea ridata, imbatranita.

Surse foto: clarin.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare