Boli

#Tu stii cati ani au plamanii tai #BPOC #boli pulmonare

Tu stii cati ani au plamanii tai? Testari gratuite in weekend!

Pe 15 noiembrie este marcata Ziua Mondiala de Lupta impotriva Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), o boala cu mai multe fete care ucide anual 3 milioane de oameni.

Aproape jumatate dintre pacienti nici nu stiu ca au boala, mai ales dat fiind faptul ca simptomele timpurii ale bolii sunt usor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale inaintarii in varsta. In aceste conditii, Societatea Romana de Pneumologie desfasoara a IX-a editie a
campaniei sale “Tu stii cati ani au plamanii tai?”.

Bucurestenii sunt asteptati intre 18 si 19 noiembrie, intre orele 9.00-17.00, in fata magazinului Unirea (pe coltul dinspre Bulevardul Unirii) pentru testari gratuite.

Analiza prin care medicul iti poate spune daca ai sau nu BPOC este una care iti masoara cantitatea de aer care circula prin plamanii tai. Testul de respiratie se numeste spirometrie, este simplu si nedureros, fără ace sau intepaturi, care se face cu  ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Acesta masoara cantitatea de aer pe care o persoana o poate inspira sau expira voluntar. Practic, persoana supusa acestei examinari sufla, de trei ori la rand, in dispozitivul cu pricina cam in acelasi mod in care sufla soferii in etilotest.

 

„Din cauza ca este o boala ale carei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de tarziu”, afirma prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinte al Societatii Romane de Pneumologie.

 

Ce este BPOC

Bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala diversa, care variaza de la bronsita pana la emfizem pulmonar, caracterizata prin simptome respiratorii persistente si prin limitarea fluxului de aer care se datoreaza cailor respiratorii si /sau anomaliilor alveolare.

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc este fumatul, insa boala poate fi cauzata si de expunerea indelungata la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd). Expertii preconizeaza ca, in mai putin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

Primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma), suieratul, gafaitul, senzatia de sufocare (dispnee) instalata cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate sau toleranta la efort care devine din ce in ce mai redusa.

Profilul persoanelor cu risc pentru BPOC este:

  • varsta de peste 40 ani;
  • fumatori, exfumatori
  • expunere indelungata la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe;
  • manifestari/simptome specifice BPOC: tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma) (tusea matinala a “fumatorului”), dispnee (senzatia de lipsa de aer).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare