Boli

#trichineloza #carne #porc #boala

Trichineloza: atentie la carnea de porc

Trichineloza este o zoonoza (boala transmisibila de la animal la om) provocata prin consumul carnii crude sau preparate de la animalele contaminate cu Trichinella, un nematod parazit inchistat in celulele musculare.

Numarul de imbolnaviri cu trichineloza este estimat la 11 milioane de persoane infectate in lume, in special in Europa de Est, dar si in America de Sud si Asia. Din pacate insa, se crede ca peste 50% dintre cazurile de trichineloza nu sunt probabil diagnosticate.

Detectarea parazitului la porc, principalul animal responsabil de trichineloza umana, este efectuata in abatoare sau laboratoare prin observarea directa a larvelor din prelevarile de muschi.

Evolutia bolii

Larvele inchistate sunt eliberate sub actiunea pepsinei (lichid care permite digerarea alimentelor), dupa care invadeaza peretele intestinal gros si apoi se transforma in adulti. Dupa o saptamana, femelele rejecteaza larvele care traverseaza peretele intestinal, patrund in sistemul circulator, apoi tesutul muscular striat unde se inchisteaza.

Uneori, persoana in cauza reuseste sa expulzeze viermii adulti gratie sistemului imunitar care reactioneaza pentru a se apara. Din pacate insa, reactiile imunitare sunt ineficiente asupra larvelor inchistate. Larvele inchistate sub forma de chisturi pot persista mai multi ani, uneori raman viabile toata viata animalelor.

Simptomele bolii

Majoritatea infectiilor sunt beningne si asimptomatice. Majoritatea infectiilor moderate (inferioare la 10 larve pe gram de muschi) trec de obicei neobservate. Insa, atunci cand infectiile severe (peste 50 de larve pe gram de muschi) sunt susceptibile, situatia poate fi foarte grava.

In momentul in care parazitii invadeaza tubul digestiv , in prima saptamana de la infectie pot aparea simptome precum:

  • Diaree;
  • Dureri abdominale ;
  • Greata;
  • Varsaturi;
  • Constipatie;
  • Varsaturi.


Dupa cea de-a doua saptamana de la infectie, larvele de trichinela migreaza catre circulatia sangvina provocand:

  • Hipertermie (febra);
  • Cresterea numarului de globule albe, semnificative de parazitoza (prezenta parazitilor in sange);
  • Edem facial (retentie de lichid la nivelul fetei);
  • Edem al pleoapelor;
  • Hemoragii ale conjunctivei, ale retinei si ale unghiilor.


De asemenea, mai pot aparea semne de boala precum: tuse, dificultatea de a respira, cefalee (dureri de cap), eruptie cutanata. In foarte putine cazuri, trichineloza poate favoriza aparitia tulburarilor cardio-vasculare, accelerarea ritmului cardiac, encefalita sau pneumonie.

Dupa cea de-a treia saptamana de la infectie, apar simptome de boala la nivelul musculaturii: slabiciune musculara, dureri musculare , edeme la nivelul fetei. Muschii maxilarelor, cei din jurul ochilor, ai gatului, dar si cei din jurul diafragmei si ai spatelui sunt adesea cei mai afectati de nematodul parazit.


Cum se pune diagnosticul de trichineloza


Anamneza medicala ii permite specialistului sa afle daca pacientul a consumat carne cu potential de imbolnavire. Esentiale in stabilirea diagnosticului de trichineloza sunt edemele de la nivelul ochilor, durerile musculare si bineinteles daca a mancat carne.

In cadrul unui laborator specializat se fac o serie de teste importante care sa depisteze:

  • Cresterea semnificativa a nivelului de eozinofile (varietate de globule albe care cresc in caz de parazitoza), la peste 90% dintre pacienti, cand prelevarea este efectuata intre a doua si a patra saptamana dupa infectie;
  • Cresterea enzimelor musculare;
  • Nivelul de imunoglobuline din sange este ridicat;
  • Un test practicat in anumite laboratoare, testul de floculare cu bentonita, permite de obicei dozarea cresterii de anticorpi specifici (anticorpi care cresc ca numar in acest tip de infectie), de obicei dupa cea de-a treia saptamana de la infectie;
  • In caz de indoiala in stabilirea diagnosticului, este necesar efectuarea biopsiei a carui cantitate trebuie sa fie de minimum 1 g din tesutul afectat.


Tratamentul in caz de trichineloza


Trichineloza se poate trata, insa reusita tratamentului este conditionata de rapiditatea cu care este depistata boala. Tratamentul antiparazitar reduce durata bolii si severitatea simptomelor si a complicatiilor. In caz de inflamarea puternica a muschilor (miozita), unii specialisti recomanda administrarea de cortizon. Acest tratament este recomandat de obicei in caz de miocardita (inflamarea muschiului cardiac).

Metode de prevenire a trichinelozei

  • In primul rand, masura cea mai importanta de prevenire a bolii este examenul trichineloscopic. Acesta se efectueaza in cadrul circumscriptiilor sanitar-veterinare autorizate. Pentru acesta este nevoie de 50-100 g carne recoltata din diafragma, muschii limbii, laringelui, falci, zona intercostala.
  • Este recomandat sa se prepare carnea de porc la o temperatura ridicata. Este bine sa se evite fripturile in sange;
  • Carnea de porc se va pastra la congelator la o temperatura de -15°C sau 3-4 zile la -20°C (felii inguste de 15 cm);
  • Carnea, organele si produsele provenite de la animale infestate cu trichinella se interzic a fi date spre consum. Acestia vor fi distruse prin ardere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare