Frumusete & Ingrijire

#sanatate #alergie #afectiuni cutanate #iritatii #piele #ochi #cai repsiratorii #protectie #apa #toxic #plante medicinale #masca #manusi #pomi fructiferi #gradina #vopsele

Cum sa previi alergiile si afectiunile cutanate provocate de gradinarit si bricolaj

Folosirea produselor de gradinarit sau bricolaj poate provoca alergii sau iritatii cutanate din cauza inhalarii substantelor toxice sau a atingerii lor. Cum poti face sa stopezi o manifestare alergica in Timp ce te ocupi de redecorarea casei sau infrumusetarea gradinii?

Iata cativa pasi de care este bine sa tii cont, pentru a avea grija atat de casa ta, dar mai ales de sanatatea organismului tau:

Pasul 1. Citeste cu atentie etichetele produselor sau invata denumirile plantelor cu care lucrezi. Este indicat sa faci distinctia intre un produs alergen (polenul, diverse plante etc) care declanseaza o reactie imunitara, insa numai la persoanele alergice, si o substanta toxica, agresiva, care poate provoca in contact cu pielea sau prin inhalarea ei, fenomene iritante la nivelul pielii sau al cailor respiratorii, indiferent de persoana.

Vopselele, lacurile si alte substante de bricolaj sau gradinarit contin substante organice volatile care pot irita caile respiratorii. Factorii iritanti pot provoca probleme respiratorii grave, usturimi in zona ochilor si a gatului, dureri de cap, stari de greata si varsaturi etc. Efectele acestor substante nocive pot depasi nivelul unei alergii. Toxicitatea mare a produselor se poate rasfrange asupra ficatului si a sistemului nervos, cu precadere in urma unor expuneri repetate.

In ceea ce priveste pesticidele-ierbicidele, acestea sunt adesea incriminate pentru declansarea crizelor de astm.

Pasul 2. Protejeaza-ti pielea si caile respiratorii. Folosirea manusilor, a mastilor, a ochelarilor de protectie sunt recomandate daca utilizezi substante periculoase. De asemenea, este necesar sa aerisesti camera in care lucrezi. Pulverizarea solutiilor toxice in gradina este contraindicata in momentul in care bate vantul, pentru a evita imprastierea particulelor volatile.

Dupa ce ai folosit produsele toxice nu pune mainile pe fata, ci spala-te pe maini cu produse de curatare adecvate si clateste-te cu multa apa. Pentru a preveni posibile reactii poti folosi un spray marin pentru curatarea nasului si o solutie oftalmologica pentru a evita eventuale usturimi si inrosiri ale ochilor.

Pasul 3. Respecta intotdeauna cantitatile. Daca nu ai experienta in bricolaj si gradinarit, trebuie obligatoriu sa respecti indeaproape specificatiile si indicatiile in ceea ce priveste utilizarea produselor de curatenie, ingrijire si decorare. Dublarea dozei unui produs din necunostinta de cauza poate fi extrem de toxica pentru sanatatea ta.

Pasul 4. Alege produsele cu mare grija. Vopselele pe baza de apa sunt mai putin agresive pentru organism. De asemenea, exista produse de bricolag biologice pe baza de compusi organici care pot fi utilizate de persoane nespecializate, fara a exista riscul de imbolnavire.

In gradina, ai posibilitatea de a nu utiliza substante chimice, ci de a folosi retetele vechi de ingrasamant natural pentru a intretine pamantul si plantele: gunoiul de grajd putrezit, compostul (gunoaie din curte stranse la un loc, care se uda timp de cateva luni), gunoiul pasarilor, cenusa etc.  

Pasul 5. Achizitioneaza plante medicinale si pomi fructiferi din locuri specializate. Daca iti doresti sa ai in propria gradina fructe si legume proaspete, crescute in cele mai bune conditii, poti cumpara semintele din magazinele specializate.

Acelasi lucru este valabil si in cazul pomilor fructiferi si a plantelor medicinale. Printre plantele medicinale cu proprietati benefice asupra organismului, necesare in gradina unei persoane, se numara: menta (afectiuni digestive – diaree), galbenelele (gastrite, ulcer, dureri menstruale , degeraturi etc), musetelul (amigdalite, faringite, dureri stomacale - balonare, colici, dezechilibre hormonale etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare