Boli

#sange #grasime #angioplastie coronariana #trigliceride #boala #inima #boli cardiace #infarct miocardic #infarct

Tratamentul infarctului miocardic la persoanele tinere

Contrar ideii generale, infarctul miocardic nu este o boala a varstnicilor, el fiind o boala tot mai intalnita in randul persoanelor tinere, persoane pana in 40 de ani. Cauzele aparitiei infarctului miocardic la tineri sunt similare cu cele care conduc la atacul de cord la persoanele in varsta.

Bolile cardiace apar atunci cand arterele coronariene majore, cele care poarta sangele bogat in oxigen catre inima, se ingusteaza sau se blocheaza ca urmare a acumularii de substante grase pe peretii acestora. Ingustarea sau blocarea arterelor coronariene reduce fluxul sangvin catre muschiul inimii. Conform statisticilor o persoana din 20, cu varsta sub 40 de ani, sufera de boli cardiace.

Unii factori de risc care duc la aparitia bolilor cardiace pot fi congenitali, ceea ce inseamna ca unele persoane se nasc cu o predispozitie catre problemele cardiace. In aceasta categorie se inscriu persoanele care au probleme cu valvele inimii, precum si cele care au mostenit o problema genetica ce se manifesta prin ingrosarea arterelor. Alti factori de risc sunt: diabetul, tutunul, nivelul crescut al colesterolului si al trigliceridelor din sange, hipertensiunea si lipsa activitatii fizice.

Infarctul miocardic, un “ucigas tacut”

Un alt element alarmant in ceea ce priveste infarctul miocardic este faptul ca atacul de cord poate surveni fara ca noi sa ne dam seama. Acesta este motivul pentru care boala cardiaca este supranumita si „ucigasul tacut”. Astfel, multi tineri nu sunt constienti de faptul ca au suferit un atac de cord sau de  faptul ca sunt supusi unui risc mult mai mare de a suferi un atac de cord.

Chiar daca sunteti o persoana activa nu trebuie sa va neglijati sanatatea inimii deoarece nici chiar atletii nu sunt imuni in fata afectiunilor cardiace. De multe ori persoanele active din punct de vedere fizic nu sunt atente si la alimentele pe care le consuma si care pot duce la intarirea arterelor. Desi persoanele active ard multe calorii, daca dieta este bogata in carne si in grasimi saturate , nivelul colesterolului si al trigliceridelor poate creste.

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un tip de grasime din sange. Nivelul acestora creste dupa o masa bogata in grasimi saturate. Aceste particule de grasime sunt transformate in mod normal in enzime, insa atunci cand numarul trigliceridelor din sange este mare, ele nu mai sunt dizolvate, ceea ce face ca depozitele de grasime sa se aseze pe peretii vaselor de sange. Acest lucru poate duce la aparitia aterosclerozei sau la ingrosarea arterelor.

Nimeni nu este ferit de posibilitatea aparitiei unui infarct miocardic deoarece la fiecare dintre noi arterele incep sa se ingusteze inca de la varsta copilariei. Acesta este motivul pentru care, in special persoanele cu istoric de boli cardiace in familie, trebuie sa faca periodic un consult de specialitate, incepand inca din adolescenta.

Agioplastia coronariana, metoda de tratament cu refacere rapida

Angioplastia coronariana este o procedura invaziva folosita in scopul vizualizarii arterelor coronare si corectarea stenozelor coronariene. Aceasta procedura terapeutica se recomanda pacientilor care au suferit un infarct miocardic acut, la cei care au dureri anginoase care nu pot fi tratate medicamentos, la persoanele cu angina pectorala sau la cei care au suspiciune de tromboza acuta a unui stent coronarian.

Angioplastia coronariana se poate realiza cu sau fara folosirea unui stent coronarian. Angioplastia consta in realizarea unei mici incizii in zona inghinala, pentru introducerea unui cateter. In continuare, pentru vizualizarea arterelor coronare, pacientului i se injecteaza o substanta de contrast. In Bucuresti, aceasta procedura se realizeaza cu succes la clinica Hemodinamic, un centru medical specializat pe cardiologie si radiologie interventionala.

Refacere in doua-trei zile

“In momentul de fata Romania se afla pe ultimul loc in realizarea angioplastiei coronariene. Principalul beneficiu oferit de aceasta metoda de tratament a infarctului miocardic este perioada scurta de refacere: doua-trei zile, in comparatie cu perioada de doua-trei luni cat era necesar pentru refacerea dupa interventia clasica de by-pass”, a explicat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, dr. Dan Deleanu, care practica angioplastia coronariana in cadrul centrului medical Hemodinamic

Dupa efectuarea angioplastiei coronariene, pacientul trebuie sa consume minimum doi litri de lichide pe zi pentru eliminarea substantei de contrast si de asemenea trebuie sa stea nemiscat timp de aproximativ 24 de ore, pentru evitarea producerii unei hemoragii.

Interventia nu este lipsita de riscuri operatorii, astfel ca posibilele efecte secundare ale angioplastiei coronariene pot fi repetarea infarctului miocardic acut, aparitia unui accident vascular cerebral sau intrarea in soc anafilactic . Mijloace suplimentare de precautie trebuie sa adopte persoanele care fac dializa, cele care au risc crescut de hemoragie, pacientii alergici sau cei cu insuficienta cronica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare