Boli

#igiena #diaree #greata #varsaturi #dureri #durere #abdomen #stomac #toxiinfectie alimentara

Toxiinfectia alimentara, o boala de vara!

Parca din senin a inceput sa te doara stomacul, ai febra, dureri de cap, diaree si senzatie de voma, in principiu o stare generala foarte proasta? In aceasta situatie, posibilitatea de a suferi de o toxiinfectie alimentara este aproape 100%.

 

Toxiinfectiile alimentare sunt afectiuni digestive acute frecvent intalnite in perioada verii, fiind determinate de ingestia, odata cu alimentele, a unei toxine alimentare. De aceea, inainte de toate trebuie sa stiti ca acesta afectiune este favorizata de temperaturile de peste 30 de grade Celsius.

Din pacate, este o boala care se raspandeste extrem de repede, putand afecta foarte multe persoane atat dintr-o colectivitate mica, pana la grupuri mari de oameni, cum se intampla de obicei cu persoanele de la sate care beau apa dintr-o sursa infectata.

Igiena corecta va scapa de necazuri

- Cea mai sigura metoda de a preveni imbolnavirea de toxiinfectie alimentara este igiena corespunzatoare.

- Spala-te intotdeauna pe maini cu apa si sapun inainte de a manca sau de a pregati mancarea.

- Vasele, tacamurile, ustensilele si masa pe care mananci si in care prepari mancarea trebuie sa fie perfect curate.

- Citeste cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor alimentare pentru ca acestea contin informatii corecte despre pastrarea, prepararea si valabilitatea lor.

- Evita sa cumperi alimente din magazinele care nu au conditii de pastrare (lazi frigorifice, aer conditionat.

- Decongeleaza carnea in frigider sau in cuptorul cu microunde, dar in niciun caz sub jet de apa calda. De asemenea, spala sub jet de apa fructele si legumele proaspete.

- Nu este indicat sa pastrezi alimente pentru mai mult de doua ore la temperaturi mai mari de 32 de grade Celsius si nici pastrarea alimentelor o perioada prea mare, chiar daca sunt tinute la frigider.

Atentie: alimentele care produc cel mai des toxiinfecţii alimentare sunt ouale, branzeturile, cremele, maioneza, carnea tocata.

Daca te-ai imbolnavit…

- In general, o toxiinfectie usoara va dura maximum doua zile. Astfel, daca simptomele nu sunt grave si nu necesita consultul medical atunci afla ce trebuie sa faci la domiciliu:

- In primele ore de la debut nu lua medicamente impotriva diareei si a varsaturilor, deoarece acesta este modalitatea in care organismul incearca sa elimine germenii ce au provocat afectiunea.

- Bea cat mai multe lichide (apa minerala, plata, ceai de plante), pentru a preveni deshidratarea, caci organismul se deshidrateaza puternic in aceasta perioada.

- Evita sa mananci cel putin 12 ore, dupa care poti incepe cu alimente usoare: banane, orez, supa de pui.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului