Boli

#ulcer #crize #dureri #stomac #toamna #duoden #stres #bacterie #helicobacter pylori #antiinflamatoare #mucoasa gastrica

Toamna, atentie la crizele de ulcer!

Toamna , durerile de stomac sunt mai puternice ca oricand si crizele de ulcer apar mult mai des. In sezonul rece, bacteria care provoaca peste 80% din ulcere intra in contact cu anumite substante proteice secretate de stomac si duoden , explica o echipa de fiziopatologii americani. Ca urmare, aciditatea gastrica este perturbata. Urmatorul pas este aparitia unor mici leziuni pe mucoasa stomacului sau pe cea a duodenului.

 

Doua patologii, aceeasi durere

Desi este o afectiune de care am auzit aproape cu totii, ulcerul ramane totusi gresit inteles de un numar mare de persoane. De fapt, este indicat sa se vorbeasca de ulcere nu doar de ulcer, pentru ca exista mai multe tipuri de boala. Totusi, forma cea mai frecvent intalnita ramane ulcerul gastroduodenal.

Acest termen medical se grupeaza in doua patologii oarecum diferite: ulcerul gastric si ulcerul duodenal. Totusi, aceste afectiuni sunt legate intre ele prin factori de risc, cauze si mecanisme patologice care sunt similare, insa diferite ca localizare.

In sistemul digestiv, bolul alimentar trece prin esofag inainte de a ajunge in stomac unde va fi digerat de sucul gastric, dupa care trece in duoden pentru a-si finaliza drumul spre iesire.

Esofagul, stomacul si duodenul sunt acoperite cu o mucoasa menita sa protejeze impotriva aciditatii gastrice. In cazul imbolnavirii de ulcer, aceasta mucoasa este inflamata. In anumite situatii, apar leziuni asemenea unei plagi. Astfel, fata interna a tesuturilor este expuse sucurilor gastrice care provoaca dureri foarte puternice.

Care sunt cauzele imbolnavirii?

In general, se disting doua tipuri de factori declansatori ai ulcerului: bacteria helicobacter pylori si antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina).

Ulcerele cauzate de Helicobacter pylori, o bacterie sub forma de elice (de unde provine de fapt denumirea) care supravietuieste acidului gastric, sunt cele mai frecvente tipuri. Aceasta infectie se dobandeste in urma contactarii bacteriei pe cale orala, prin apa sau mancare. Desi specialistii nu au certificat modul de transmitere al bacteriei, s-a ajuns la concluzia ca aceasta prolifereaza in urma unor conditii de igiena precara. Tocmai de aceea, in prezent bacteria continua „sa bantuie” in tarile sarace.

Ulcerele cauzate de antiinflamatoare nesteroidiene sunt mai frecvente cu precadere la persoanele in varsta . Deoarece tratamentele pe baza acestui tip de medicamente sunt adesea recomandate in bolile reumatismale, iar aspirina este indicata in cazul afectiunilor cardiovasculare.

Pe de alta parte, responsabila de imbolnavire este si medicatia care se foloseste pentru tratarea osteoporozei, plus o serie de anticoagulante care se folosesc pentru prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului cerebral vascular”, a mentionat Prof. Dr. Alexandru Oproiu, de la Spitalul „Dr. Agripa Ionescu”din Bucuresti, pentru ziarul Gandul.

Stresul, un factor perturbator

In ultimii ani, potrivit statisticilor numarul cazurilor de ulcer cauzate de bacteria Helicobacter Pylori a mai scazut, insa au inceput sa reapara o serie de ulcere provocate de stres, de exces de secretie acida sau din punct de vedere genetic. Tocmai de aceea, inainte de a se incepe un tratament este indicat sa se cunoasca principala cauza care a dus la imbolnavire. Altfel , exista riscul ca tratamentul sa nu fie eficient, ba chiar sa provoace o suferinta si mai mare.

Durerea de stomac, principalul simptom

Durerile abdominale sunt prezente in situatii precum apendicita, menstruatie sau gastroenterita. Insa, durerile acestor afectiuni difera de cele provocate de ulcer din punctul de vedere al localizarii. In cazul ulcerului, fie ca este gastric sau duodenal, aceste dureri se manifesta la nivelul sternului (capul pieptului) si al ombilicului. Fie apar sub forma unor arsuri obisnuite, fie cresc in intensitate sub forma unor crampe, torsiuni sau eroziuni.

In functie de gradul afectiunii, durerile pot aparea inainte sau dupa masa si chiar in timpul somnului. Pentru ca exista posibilitatea ca anumite mancaruri sa va provoace dureri, este indicat sa urmariti cu atentie ce alimente va declanseaza crizele. In general, se recomanda evitarea produselor care iritamucoasa stomacului sau care sporesc secretia de suc gastric. Durerile sunt cronice si pot dura chiar cateva spatamani si se pot opri spontan. Apoi, pot aparea dupa cateva saptamani mai tarziu, sau chiar luni.

Astfel, aceste dureri sunt principalele simptome ale afectiunii. Uneori sunt insotite de stari de greata si varsaturi si de o pierderea rapida in greutate. Tocmai de aceea, aceste simptome nu trebuie tratate cu superficialitate si este bine sa fie urmarite de catre un medic specialist.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul ulcerului, indiferent de ce natura este, se pune numai de catre medic. In general, medicul va incerca localizarea durerii, la nivelul duodenului sau al stomacului. Diagnosticul ulcerului gastroduodenal este sugerat de simptome, insa este confirmat prin radiografie baritata (ingerarea unei paste de bariu - substanta de contrast pentru explorarea radiologica a tubului digestiv), endoscopie (explorarea unui organ prin intermediul unui instrument prevazut cu un aparat optic) sau biopsie (prelevare a unui fragment de tesut sau de organ in scopul de a fi examinat microscopic).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului