Boli

#tigari electronice #avertizare #efect tigari electronice

Tigarile electronice, interzise deja in 4 tari! Iata ce efecte nocive au

Ai decis sa te lasi de fumatul tigaretelor clasice si ai imbratisat cu ambele maini tigareta electronica? Poate ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a respira linistit. Atat americanii, cat si expertii elvetieni din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au dubii in privinta sigurantei dispozitivelor electronice de dispersie a nicotinei in organismul tau. Nu trebuie sa neglijezi nici riscurile la care ii expui pe cei din jurul tau. In anumite cazuri, un banal accident se poate transforma intr-o drama care te poate afecta pentru tot restul vietii.

Pericol mortal

In Statele Unite, discutiile asupra sigurantei oferite de dispozitive tip ENDS(Electronic Nicotine Delivery Sistems) tin capul de afis al dezbaterilor publice de mai bine de un an. "Nu mai discutam daca un copil poate sa se intoxice sau chiar sa moara in urma unui accident cu lichidul folosit pentru alimentarea tigarilor electronice. Discutam despre momentul in care se va intampla acest lucru", a admis Lee Cantrell, directorul diviziei de Control al Substantelot Toxice din San Diego, California, intr-un interviu pentrui New York Times.

Conform medicilor, ingerarea lichidului de catre un copil poate duce la decesul acestuia. Chiar si simpla absortie prin piele a substantei de reincarcare folosite la tigarile electronnice poate fi fatala, sustin medicii consultati.

OMS refuza sa dea raspunsuri clare

Chestiunea a ajuns inca din vara anului trecut si pe masa parlamentarilor europeni. Incercarile acestora de a gasi raspunsuri la intrebarea "Sunt tigarile electronice simple inlocuitoare ale tigaretelor clasice sau sunt instrumente terapeutice impotriva tabagismului?" s-a lovit de tacerea suspecta a reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acestia au cerut un numar de studii suplimentare pentru a stabili incadrarea tigarilor electronice in categoria produselor tabacice sau a celor de tratament antitabagic.

Interzise in patru tari

Brazilia, Insulele Seychelles, Singapore si Uruguay au interzis comercializarea acestor dispozitive pe teritoriul lor. Australia, Belgia, Germania, Noua Zeelanda si Canada au solicitat producatorilor ca lichidul de refill al tigaretei electronice sa contina nicotina, iar dispozitivul sa nu fie prezentat sub forma unei terapii alternative.

In Romania, tigaretele electronice se vand la orice colt de strada sub forma unor dispozitive terapeutice, chiar daca substanta folosita pentru vaporizare contine compusi mult mai nocivi decat cei din tutunul clasic.

Sursa foto: themover.co.u

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului