Boli

#soc toxic #menstruatie #infectie #stafilococul auriu #tampoane

Tampoanele interne, risc de soc toxic

Sindromul de soc toxic este o boala rara, dar cu consecinte foarte grave asupra organismului. Acesta poate aparea chiar in urma unei infectii provocate de un tampon igienic.

In anii 1980, In America de Nord, 700 de femei care foloseau noile tampoane „superabsorbante” au fost victimele sindromului de soc toxic ale caror simptome apareau brusc. Aceasta infectie provocata de eliberarea unor bacterii periculoase in sange se manifesta prin aparitia unor simptome dintre cele mai diverse: febra, eruptii cutanate, roseata urmata de o descuamare (curatare a epidermei), dureri de cap, diaree grava, oboseala sau slabiciune extrema, dureri musculare, dureri de gat, lacrimare sau inrosire a ochilor, varsaturi, stare de confuzie etc.

In caz de soc toxic, irigarea sanguina scade, iar tensiunea arteriala se reduce, fapt ce poate provoca o pierdere a constientei si chiar intrarea in coma, urmata de deces. In acest caz, bacteriile periculoase ataca muschii, rinichii, ficatul, inima si plamanii.

Nu se stie cu certitudine de ce utilizatoarele tampoanelor igienice au fost afectate de acest sindrom, insa sunt cunoscuti germenii responsabili: stafilococul auriu . Aceste bacterii traiesc in mod natural in mucoasa vaginului. Din motive necunoscute, acest germeni pot elibera toxine intr-o cantitate mare, care pot patrunde in circulatia sangvina printr-o rana de la nivelul mucoasei vaginale sau uterului.

Socul toxic poate aparea de asemenea dupa o interventie chirurgicala, dupa o arsura, taietura sau chiar o echimoza. Este o afectiune destul de rara, dar care se poate agrava extrem de tare. Inceputul este brutal si sindromul poate evolua rapid, in 48 de ore dupa soc, poate surveni chiar decesul.

In prezent, orice femeie care foloseste tampoanele interne poate suferi un soc toxic, uneori chiar fara sa realizeze acest lucru, pentru ca simptomele sunt asemanatoare cu cele ale gripei sau gastro-enteritei.
In ceea ce priveste tampoanele igienice, germenii de origine stafilococica sunt in general cauza declansarii socului toxic.

Toxinele produse prin inmultirea acestor bacterii intra in circulatia sangvina. Utilizarea tampoanelor genereaza un risc crescut de uscaciune vaginala si de ulcere vaginale. S-a observat in vagin si in colul uterin al femeilor bolnave prezenta stafilococului.

Pentru a evita imbolnavirea, folosirea tampoanelor interne impune diferite precautii:

  • Foloseste tampoane cu putere de absorbtie mai mica pentru a le schimba cat mai des;
  • Evita sa porti tampoane pe timpul noptii, opteaza mai degraba pentru absorbante;
  • Poti utiliza tampoanele la inceputul menstruatiei, fara insa sa introduci unul din precautie, asteptand sa apara menstruatia. Opteaza mai degraba pentru protejslipuri;
  • Spala-te intotdeauna pe maini inainte si dupa insertia tamponului;
  • Nu amana niciodata sa-ti schimbi tamponul, dar mai ales nu uita sa-l scoti la finalul menstruatiei cand poti folosi din nou protejslipurile.

 

Sursa foto : femtalks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare