Boli

#algocalmin fara reteta #antibiotice fara reteta #antibiotice

STUDIU Farmaciile vand antibioticele fara numar si fara reteta! “Medicamentele nu sunt bomboane!”

Pentru marile lanturi de farmacii primeaza profitul, adica vanzarea in orice conditii a unei cantitati cat mai mari de medicamente, iar aspectele legale si deontologice sunt incalcate frecvent, arata un studiu efectuat de Asociatia Pro Consumatori efectat in perioada martie-aprilie2016.

„Urmatoarele farmacii au eliberat fara reteta antibiotice si algocalmin, astfel: Catena (10 capsule oxacilina), Polisano (10 capsule oxacilina) Dona (20 comprimate algocalmin), Cleofarm (10 capsule oxacilina), Lavira Transport / Catena (20 comprimate algocalmin si 10 capsule amoxicilina), Sensiblu (10 capsule oxacilina), Extra Farm ACD (20 comprimate algocalmin), Extra Farm (10 capsule amoxicilina), BellaDona (10 capsule amoxicilina) si Richter (10 capsule amoxicilina si 20 comprimate algocalmin)”, arata rezultatele studiului.

„Automedicatia este un fenomen ingrijorator, 3 din 4 romani se trateaza fara a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 parinti isi trateaza singuri copiii. Reclama la medicamente trebuie permisa numai in farmacii, institutii medicale, in publicatii de specialitate si la conferintele stiintifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane! Solicitam farmaciilor sa tina seama de responsabilitatea pe care o au intr-o piata in care consumatorii nu au foarte multe informatii si sa nu incurajeze consumul iresponsabil de medicamente”, a precizat dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Reactii adverse ale antibioticelor

Rapoarte recente evidentiaza faptul ca la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenta la antibiotice, iar costurile totale se ridica la 1.5 milioane euro anual, constand in costuri de ingrijire si pierderi de productivitate (ECDC, 2016).

Amoxicilina poate da urmatoarele reactii adverse: agranulocitoza, candidoza, trombocitopenie, anemie hemolitica reversibila, reactii alergice severe, ameteli si convulsii, colita hemoragica, dermatita buloasa si exfoliativa, anafilaxie, eruptii cutanate si boala serului. Invelisul capsulei de amoxicilina contine urmatorii aditivi: E171 (dioxid de titan), E104 (galben de chinolina), E129 (Rosu Allura), E218 (p-hidroxibenzoat de metil) si  E216 (p-hidroxibenzoat de n-propil).

Oxacilina poate da urmatoarele reactii adverse: nefropatie interstitiala acuta imunoalergica, anemie, leucopenie, trombocitopenie, urticarie, eozinofilie si soc anafilactic. invelisul capsulei de oxacilina contine urmatorii aditivi: E170( dioxid de titan), E133(albastru stralucitor FCF) si E127(eritrozina).


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare