Boli

#copii romani #obezitate copii # efecte obezitate #copii ponderali

STUDIU Baietii au mai des probleme cu greutatea decat fetele. Ce loc ocupa Romania in topul european al obezitatii

Problema obezitatii este mai des intalnita in mediul urban fata de mediul rural si cel semi-urban si este de aproape doua ori mai frecventa  la baietii de 8 ani din Romania fata de fetele cu aceeasi varsta.

 

Acestea sunt concluziile studiului realizat de catre Ministerul Sanatatii, in cadrul proiectului coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI). Studiul a avut in vedere grupa de varsta 8 ani.

Obezitatea copiilor este o problema importanta de sanatate, iar prevalenta ei este in crestere in intreaga lume, cu o tendinta alarmanta pentru Europa. Consecintele  supraponderalitatii in timpul copilariei constau in boli cardiovasculare si diabet de tip II, probleme ortopedice si tulburari mintale, rezultate slabe la scoala si de o scadere a stimei fata de sine. Prevalenta obezitatii s-a triplat in 2010 fata de anul 1980 (OMS). Din aceasta cauza, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Copiii romani au o greutate normala

Aproximativ un sfert dintre subiectii studiati sunt supraponderali sau obezi. Prevalenta suprapoderalitatii (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din Romania este de 26,75%, iar prevalenta obezitatii este de 11,6%. La nivel european, prevalenta supraponderalitatii (inclusiv obezitatea) la grupa de varsta de 8 ani variaza intre 19,3% si 49% la baieti si 18,4% - 42,5% la fete.

Prevalenta supraponderalitatii si obezitatii la baieti (29,8%) este cu 6,1% mai mare decat la fete (23,7%). Prevalenta obezitatii la baietii de 8 ani din Romania (15,03 %) este cu 6,79 % mai mare fata de prevalenta obezitatii la fetele de aceeasi varsta (8,24 %). In ceeea ce priveste excesul de greutate in Europa la grupa de varsta de 8 ani, acesta variaza  intre 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la baieti, iar la fete intre 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia).

Sursa foto: guardianlv.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare