Boli

#dezinfectant #microbi #antimicrobian #germeni

Spirtul, rivanolul, apa oxigenata - cand se folosesc?

Trusa medicala din casa ta trebuie neaparat sa contina produse dezinfectante pe care sa le folosesti atunci cand este nevoie. Rivanolul, spirtul si apa oxigenata sunt cele mai folosite produse in acest sens, insa  ele nu pot fi utilizate la intamplare, ci in functie de rana sau necesitate.


Iata cateva informatii despre aceste 3 produse si cele mai bune modalitati de utilizare.


Spirtul


Spirtul, desi este un dezinfectant excelent, nu se utilizeaza pe ranile deschise deoarece provoaca usturime, stimuleaza sangerarea si poate provoca distrugerea tesuturile. In cabinetele medicale spirtul se foloseste doar pentru a dezinfecta local pielea inaintea unui vaccin, asadar acest dezinfectant este pentru a iti dezinfecta pielea (mai ales painile) atunci cand este necesar.


De asemenea, spirtul este un dezinfectant excelent pentru obiectele de plastic sau metal (telefonul mobil, mouse-ul si tastatura sau alte obiecte asemanatoare pe care se strang foarte multe bacterii si germeni).


Apa oxigenata


Apa oxigenata elimina toate bacteriile si poate fi aplicata pe ranile deschise, mai ales pentru ca are efect  de oprire a sangerarii. In acelasi timp, apa oxigenata se recomanda atunci cand trebuie sa dezlipesti un pansament aplicat de multa vreme.


Totusi, un mic dezavantaj al apei oxigenate este ca actioneaza pe termen scurt si ca trebuie reaplicata ori de cate ori este necesar.


Rivanolul


Cea mai utilizata substanta de dezinfectare in spitale este rivanolul, o substanta antibacteriana care actioneaza la suprafata tegumentelor si  a plagilor deschise. Acesta este suficient de puternic pentru a ucide bacterii cum ar fi streptococul sau stafilococul auriu , asa ca foloseste-o cu incredere ori de cate ori este necesar.


Solutia se tamponeaza pe rana de cateva ori pe zi cu ajutorul unui pansament, iar din fericire, spre deosebire de spirt, aceasta nu provoaca usturimi.


Betadina


Betadina este un alt dezinfectant care se utilizeaza in spitale pentru a pregati pielea si mucoasele pentru injectii, biopsii, transfuzii etc. Aceasta este de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului