Boli rare: Sindromul Pica, boala care te face sa mananci lucruri necomestibile, scaune, canapele ori sapun

Boli

#boli ciudate #boli rare #sindromul pica

Boli rare: Sindromul Pica, boala care te face sa mananci lucruri necomestibile, scaune, canapele ori sapun

Sindromul Pica este o boala foarte rara, care se manifesta intr-o maniera extrem de ciudata. Persoanele care sufera de aceasta afectiune dezvolta o manie bizara. Acestia simt nevoia acuta de a manca lucruri necomestibile, precum scaune, canapele, sapun, detergenti sau chiar propriul lor par. Desi se speculeaza ca aceasta boala este cauzata de anumite deficiente minerale, nimeni nu a gasit pana acum o cauza sau un tratament.

Adele savureaza sapte canapele pe zi

Adele Tempestt este o tanara de 23 de ani din SUA care sufera de sindromul Pica de cativa ani. Povestea sa este una incredibila si socanta. Ea se hraneste cu scaune si canapele si spune ca pur si simplu nu-si poate abtine pofta de a manca lucruri necomestibile, iar acest impuls este pratic de necrontrolat.

Odata cu trecerea timpului, boala lui Adele s-a agravat, iar in ultimul an ea a ajuns sa manance sapte canapele si doua scaune.

Sindromul Pica, care afecteaza o persoana la 23 de milioane, este o boala extrem de ciudata si foarte periculoasa. Pe langa aceasta dependenta ciudata fata de mobilier, Adele mananca cu pofta chiar si sapun, detergent.

Medicii din intreaga lume au incercat sa descopere care sunt declansatorii acestei boli si cum ar putea fi vindecata, insa efoturile lor au fost inutile, deoarece nimeni nu a reusit sa afle pana acum care este cauza acestei afectiuni.

Manaca pietre de 20 ani

Teresa Widener, in varsta de 45 de ani, din Bedford, SUA, sufera si ea de sindromul Pica. De mai bine de 20 de ani, pietrele sunt o adevarata delicatesa pentru Teresa. Inainte de a le manca, Teresa tine pietrele in gura pentru a le putea savura pe deplin aroma de pamant.

"Imi place ca au o aroma de pamant. Daca stiu ca am ceva pietre in casa, ma simt mai bine, doar stiind ca sunt acolo. Eu le rontai intre dinti", a spus femeia.

In Manualul de diagnostica si statistica a tulburarilor mentale, Pica este o catalogata ca o tulburare alimentara, insa multi spun ca ar fi o afectiune psihica.

Cauze si tratament

Sindromul Pica poate aparea la orice varsta, insa, in cele mai multe cazuri, se poate declansa la sugarii intre 12 si 24 de luni.
Pica poate aparea insa si in copilarie, iar la varsta adulta este intalnita cel mai frecvent la femeile insarcinate sau la persoanele care sufera de boli neuropsihice, precum deficientele mintale sau schizofrenia.

Medicii spun ca aceasta boala este extrem de periculoasa pentru organism si poate duce la afectiuni mai grave sau chiar la deces. Obiectele ingerate de pacientii care sufera de sindromul Pica pot duce la introducerea unor corpi paraziti in organism sau chiar la sangerarea organelor interne.

Specialistii considera ca aceasta boala ar putea fi tratata prin terapii behavioriste, prin care sa se pedepseasca acest comportament sau sa se gaseasca o cale de orientare a pacientilor catre hrana comestibila. De asemenea, o alta cauza a sindromului Pica ar putea proveni din planul socio-cultural, de aceea ar putea fi nevoie si de terapie in vederea rezolvarii unor conflicte socio-emotionale sau familiale.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare