Boli

#angajat #infectii respiratorii #sanatate #birou

Sindromul cladirii de birouri, o boala noua

Infectiile respiratorii, oftalmologice si dermatitele sunt printre cele mai des intalnite afectiuni de care se plang persoanele care lucreaza 8 ore pe zi inchise intr-un birou. Toate aceste probleme cumulate sunt cunoscute ca fiind „sindromul cladirii de birouri”, caracterizat prin tuse seaca , oboseala excesiva, iritatia gatului, a ochilor si a pielii, stare de somnolenta si iritabilitate.


In afara de toate aceste probleme, foarte multi angajati se mai plang de dureri ale coloanei vertebrale si  ale gatului, insa lucrurile care se intampla in interiorul organismului sunt la fel sau poate chiar mai grave, chiar daca ele nu sunt vizibile sau simtite in prima faza.


Durerile corpului se pot preveni sau trata cu ajutorul exercitiilor fizice, cum ar fi yoga, pilates, inot, jogging sau stretching. Mai mult decat atat, exista si o serie de exercitii pe care le poti face la birou atunci cand simti ca ai nevoie de putin efort fizic, cand amortesti, iar scaunul pare sa fie ca o temnita care iti sufoca trupul.


Mai grave sunt insa infectiile respiratorii provocate de sistemele de ventilatie si umidificare a aerului – acestea sunt pline de fungi si bacterii care de cele mai multe ori ajung in plamanii angajatilor. In plus, aceste infectii respiratorii dar si conjunctivitele sunt in acest fel transmise cu usurinta de la o persoana la alta, asa ca riscul de imbolnavire este foarte ridicat intr-un birou.


In acelasi timp, persoanele care au un sistem imunitar scazut se confrunta in mod frecvent cu sinuzite, amigdalite sau laringite. Unul dintre cei mai agresivi germeni este Legionella pneumophila care duce la aparitia legionellozei, o boala pulmonara grava care daca nu este tratata in timp util poate duce si la deces.


De asemenea, lipsa unei aerisiri suficiente duce la dureri de cap si ameteli. Din acest motiv, daca lucrezi intr-un astfel de mediu, iar in birou sunt ferestre, asigura-te ca incaperea este aerisita de cel putin doua ori pe zi, indiferent de temperatura de afara. Aerul conditionat, chiar daca este indispensabil, iti poate provoca migrene deoarece creierul nu se mai oxigeneaza suficient.


O alta problema de care se lovesc angajatii de la birou este legata de bolile digestive. Mesele nesanatoase, servite de cele mai multe ori in fata monitorului provoaca si agraveaza boli grave cum ar fi ulcer si gastrita.


Ce este de facut?


In primul rand, pentru a evita durerile musculare, este absolut esential sa incepi sa faci sport sau exercitii care sa iti puna tot corpul in functiune.
De asemenea, incearca sa aerisesti in mod frecvent incaperea in care lucrezi. Dimineata cand vii, deschide larg fereastra si lasa aerul curat sa patrunda cel putin 20 de minute. De asemenea, dupa praz este recomandat sa aerisesti biroul inca o data.


Filtrele aparatelor de aer conditionat sunt de asemenea foarte importante pentru sanatatea ta, asa ca roaga-l pe responsabil ca  din cand in cand sa ii cheme pe cei care se ocupa de acestea pentru a curata sau schimba filtrele acestora.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare