Boli

#vedere #ochi #ochi sanatosi

Sfaturi pentru ochi sanatosi

Fumatul, cosmeticele expirate, lumina puternica sau ignorarea problemelor oculare sunt factori care afecteaza sanatatea ochilor. Adopta un stil de viata sanatos, mergi la medic si porta ochelari de soare pentru a-ti pastra vederea.

Iata ce trebuie sa faci pentru ochi sanatosi:


Fa pauze de la calculator. Statul la calculator nu iti distruge ochii, insa ii oboseste si ii usuca. In mod surprinzator, clipim mai des atunci cand suntem in fata unui calculator. Pentru a preveni obosirea ochilor, urmeaza o regula simpla: la fiecare 20 de minute, ia-ti privirea de la calculator si priveste in alta parte, la cel putin o distanta de 6 metri, timp de 20 de secunde.

De asemenea, aseaza si monitorul calculatorului la aproximativ 60 de centimetri departare si putin sub nivelul ochilor. In plus, poti proteja ochi si prin instalarea unui filtru pentru monitorul calculatorului.

Poarta ochelari de soare. Radiatiile UV afecteaza vederea in aceeasi masura in care afecteaza si pielea. Aceste radiatii sunt resposanbile pentru probleme precum cataracta, arsuri si chiar cancer al pleoapelor. Astfel, este foarte important sa porti ochelari de soare in permanenta, care sa acopere complet ochii. Chiar si iarna trebuie sa porti ochelari, deoarece zapada reflecta lumina, care afecteaza vederea.

Poarta ochelari de protectie la munca sau la joaca. Majoritatea accidentelor se petrec acasa, la munca sau in timpul liber. Atunci cand esti implicat in diverse activitati, este indicat sa folosesti ochelari de protectie. Acesti ochelari sunt realizati din plastic policarbonat, un material foarte rezistent care iti protejeaza ochii.

Consuma alimente benefice pentru inima si ochi. Alimentele care ajuta circulatia sunt benefice si pentru inima, ochi si vedere. Consuma alimente precum citricele, spanacul, cerealele integrale. De asemenea, alimentele bogate in zinc, precum fasole, pere, alune, stridii, carne de vita sau pui ofera ochilor mai multa rezistenta la lumina. Morcovii, bogati in vitamina A, sunt foarte benefici pentru vedere.

Nu ignora problemele oculare. Daca ochii tai sunt iritati sau rosii, trateaza-i cu comprese reci, antihistaminice sau picaturi de ochi. Daca simti o senzatie ca de nisip in ochi, spala-te cu apa rece. Mergi la medic daca simptomele persista, mergi la medic. De asemenea, trebuie sa mergi la medic si daca te confrunti cu dureri oculare, secretii, umflaturi sau sensibilitate mare la lumina.

Citeste cu atentie instructiunile de pe medicamente. Multe tipuri de medicamente pot afecta vederea. Printre acestea se numara analgezicele, antacidele, antibioticele, anticuagulantii, antidepresivele, diureticele sau contraceptivele orale. Discuta cu medicul despre efectele secundare si fii atent la simptomele care pot aparea, precum vedere dubla, sensibilitate la lumina, ochi uscati sau aposi, pleoape inflamate.

Arunca cosmeticele vechi. Bacteriile se dezvolta rapid in produsele de machiaj. Arunca aceste produsele expirate sau care au un aspect dubios. De asemenea, daca ai reactii alergice la unele produse nu le mai folosi. in plus, evita mostrele din magazine.

Evita fumatul. Daca fumzei, incearca sa renunti la acest obicei nociv. Fumatul mareste riscul de cataracte si agraveaza simptomele deja existente. In plus, favorizeaza dezvoltatea unei placi care afecteaza arterele si circulatia sangelui. Fumatul distruge retina si poate duce la pierderea vederii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare