Boli

#simptome hepatita C #hepatita c #teste depistare Hepatita C

Semnele care tradeaza infectia cu virusul hepatitei C

La nivel mondial, 71 milioane de persoane traiesc in prezent cu hepatita cronica cu virus hepatitic C. Dintre acestea, doar 20% sunt diagnosticate, si doar 5% sunt tratate cu medicamente anti-virale cu actiune directa (medicamente care vindeca infectia cronica cu VHC in peste 95% dintre cazuri). Grav este ca, in majoritatea cazurilor, infectia cronica cu VHC netratata evolueaza spre ciroza si cancer hepatic!

Statisticile arata ca Romania are cea mai ridicata rata a prevalentei infectiei cu VHC din Uniunea Europeana - 3,3%, in contextul existentei unui nivel scazut de informare si constientizare privind aceasta afectiune in randul populatiei. Se estimeaza ca in Romania:

  • peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC.
  • circa 80% dintre infectii ar fi cu replicare virala.
  • 99% dintre infectii apar in genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice.
  • peste 550.000 de persoane ar avea boala activa, progresiva.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de infectarea cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul poate determina atat forme acute, cat si forme cronice de hepatita, a caror severitate variaza de la afectiuni putin grave la forme foarte severe de boala, amenintatoare de viata.

Infectia acuta de obicei nu prezinta simptome si nu pune viata in pericol, o parte dintre pacienti (15-45%) eliminand virusul din organism in primele 6 luni de la infectare. Pacientii vindecati vor pastra in organism anticorpi anti-VHC, formati de sistemul imunitar in urma infectiei acute. Restul pacientilor (55-85%) vor dezvolta forma cronica de infectie cu VHC.

Medicii atrag atentia ca pacientii cu infectie cronica cu VHC au un risc ridicat de a dezvolta complicatii redutabile precum ciroza si cancer hepatic. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.

Semnele hepatitei C

in multe cazuri hepatita C poate ramane nediagnosticata timp de mai multi ani deoarece simptomele sale pot fi adesea puse pe seama altor boli. Oboseala, probleme si dureri digestive, probleme ale pielii, depresia si insomnia sunt cele mai des intalnite simptome ale acestei afectiuni si toate pot avea si alte cauze. Din acest motiv, infectia cu virusul hepatitei C este adesea nediagnosticata pana in momentul in care apar complicatii hepatice severe.

Medicatia antivirala poate vindeca pana la 95% dintre persoanele cu hepatita cronica cu VHC, cu reducerea corespunzatoare a riscului de ciroza, cancer hepatic si deces prin boala cronica de ficat.

Cum se pune diagnosticul pentru infectia cu VHC?

Diagnosticarea VHC se realizeaza in 2 etape:

1. Test preliminar de identificare a anticorpilor anti-VHC. Rezultatul pozitiv la acest test indica faptul ca persoana respectiva a fost sau este infectata cu VHC. Rezultatul pozitiv nu indica prezenta hepatitei cronice (persoanele cu infectii acute cu VHC vindecate spontan pastreaza in organism anticorpii anti-VHC, fara a avea hepatita cronica).

Acest test se poate realiza din sange sau din saliva.

2. Test de confirmare a infectiei curente cu VHC. Acest test cauta prezenta efectiva a virusului in sangele persoanei testate. Rezultatul pozitiv la acest test indica existenta hepatitei cronice cu VHC la persoana respectiva.

Toate persoanele identificate ca pozitive la testarea preliminara trebuie testate ulterior pentru confirmarea sau infirmarea prezentei efective a virusului/ existenta sau nu a formei cronice de hepatita.

Testarea pentru depistarea infectiei cu VHC se realizeaza la nivelul majoritatii laboratoarelor acreditate din Romania.

Cum se transmite virusul hepatitei C?

Virusul hepatitei C se transmite in special prin contact direct cu sangele unei persoane infectate. Cele mai frecvente cai de transmitere sunt:

  • injectarea de droguri, cu utilizarea acelorasi ace sau seringi de mai multe persoane
  • reutilizarea sau utilizarea instrumentarului medical nesterilizat, in institutii care nu respecta normele sanitare in vigoare pentru prevenirea infectiilor
  • transfuzii de sange sau produse din sange, efectuate in conditii nesigure
  • tatuaj
  • piercing
  • contact sexual neprotejat
  • in timpul sarcinii, de la mama infectata la fat.

VHC nu se transmite prin mancare, apa sau prin contactul uzual cu o persoana infectata (imbratisare, strangere de mana, sarut, mancat la aceeasi masa etc.).

Cum poti preveni infectarea cu VHC?

in prezent, nu exista vaccin disponibil pentru prevenirea infectiei cu VHC, desi sunt in derulare cercetari medicale in acest sens. Cunoasterea cailor de transmitere a virusului si luarea masurilor de precautie pentru prevenirea transmiterii acestuia sunt singurele modalitati prin care ne putem proteja de infectia cu VHC.

Iata cateva sfaturi practice pentru prevenirea infectarii cu VHC:

  • pentru orice problema medicala, trateaza-te numai in centre medicale acreditate.
  • refuza utilizarea in comun cu alte persoane a oricarui instrument medical (seringa, ac de seringa etc), indiferent de context.
  • evita utilizarea in comun cu alte persoane a oricaror obiecte de uz personal. Periuta de dinti, lamele de ras, trusa de manichiura, etc. reprezinta posibile surse de infectare. De aceea, iti recomandam sa iti creezi truse personale cu astfel de obiecte, pe care sa te asiguri ca le folosesti doar tu si pe care le dezinfectezi periodic.
  • evita contactele sexuale intamplatoare. Protejeaza-te folosind prezervativul pentru a evita infectiile cu transmitere sexuala, inclusiv transmiterea hepatitei C.
  • evita efectuarea de tatuaje
  • evita efectuarea de piercing-uri

Ce faci daca cineva apropiat este infectat sau sufera de Hepatita C?

Hepatita C nu se transmite prin contactele uzuale de zi cu zi! Desi va fi necesara o atentie suplimentara, majoritatea activitatilor pe care le desfasurati impreuna, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate. Virusul nu se transmite prin simpla atingere, prin imbratisare, sarut, strangere de mana sau activitati recreative uzuale.

Riscul il reprezinta doar contactul cu sangele, ceea ce implica o atentie sporita daca exista rani deschise pe piele, in cavitatea bucala sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi tinut usor sub control prin evitarea folosirii in comun a anumitor obiecte de igiena personala si prin protejarea ranilor cu plasturi sau fase sterile. Se va acorda o atentie sporita taieturilor, arsurilor, iritatiilor, chiar daca acestea sunt superficiale. Protectia sexuala este obligatorie!

Este obligatoriu ca toate persoanele care au intrat in contact fizic intim (contact sexual, utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala etc.) sa se testeze pentru virusul hepatitei C.

Daca o persoana apropiata este infectata cu virusul hepatitei C, fii alaturi de ea si ofera-i tot suportul tau! Se poate vindeca. Vindecarea bolii necesita tratamente specifice, realizate sub supravegherea direct a unui medic specialist. in toata aceasta perioada, cunoscand caile de transmitere a virusului, este usor sa luati impreuna masurile de precautie necesare pentru a evita transmiterea virusului catre alte persoane.

Masuri la nivel mondial

Pentru eliminarea infectiei cu virus hepatitic C pana in 2030, OMS recomanda extinderea accelerata a diagnosticarii si tratarii infectiei cu VHC, respectiv identificarea a peste 90% dintre cazuri si tratarea a peste 80% dintre cazurile identificate.

Inca de anul trecut, in Romania a crescut atat numarul persoanelor diagnosticate, cat si accesul la terapiile cu medicamente anti-virale cu actiune directa. Separat de testarea medicala uzuala, in 2017 au fost extinse campaniile de testare voluntara, fiind realizate 11.713 testari la nivelul populatiei (testari stradale) si al personalului medical din 10 judete; 240 de persoane testate (2%) au avut rezultat pozitiv pentru infectia cu VHC.

Sursa foto: Livestrong.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare