Boli

#bacterii #periaj dentar #control stomatologic #parodontoza #sangerare #gingivita #gingii #dantura #dinti

Sangerarea gingiilor, un pericol pentru dinti

Din experienta mea de medic dentist as putea spune ca 7 din 10 romani au probleme de sanatate a gingiilor, chiar daca pretind ca se spala zilnic pe dinti. Cand gingia sangereaza, fie provocat, fie spontan, inseamna ca exista o suferinta parodontala. Foarte multi pacienti care observa sangerarea in timpul periajului neglijeaza aceasta problema, iar primul impuls este sa renunte sa se mai spele foarte des, lucru care agraveaza boala. In mod normal, la o astfel de sangerare trebuie sa se prezinte imediat la medic”, a mentionat Dr. Cinel Malita, Sef de Lucrari la Facultatea de .



Semne alarmante

Cauza bolii parodontale este infectia microbiana. In stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita. In afara de sangerarea gingiei, iata care sunt semnele care ar trebui sa-ti dea de banuit:

- halena (respiratie urat mirositoare);
- gust neplacut in cavitatea bucala ;
- durere in timpul mestecatului;
- gingii dureroase si vizibil inrosite;
- aparitia tartrului.

Zilnic, bacteriile se aduna in cavitatea bucala, iar daca nu sunt indepartatate printr-o igiena riguroasa, ataca gingiile. Medicii recomanda constientizarea pericolului de la aparitia primelor simptome si implicit efectuarea controlului stomatologic periodic, o data la sase luni. Gingivita este primul stadiu al unei afectiuni foarte grave a dintilor – parodontoza. Daca aceasta afectiune nu este tratata din timp, pierderea dintilor este inevitabila.

Parodontologul trebuie neaparat sa inregistreze si sa urmareasca pacientul cu inflamatii gingivale pentru ca , daca nu e tratata in fazele incipiente, evolueaza lent, insidios, fara semne clinice evidente . Mai devreme sau mai tarziu, gingiile se retrag tot mai mult, dintii vor incepe sa se miste si sa isi schimbe pozitia initiala. Abia in aceasta faza pacientul vine la consult, dar este un stadiu depasit, in care medicul nu mai poate face decat extractia dentara si fixarea protezei”, a adaugat Dr. Cinel Malita.

Cum stopam aparitia gingivitei

Se spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi. Si in acest context este valabil acelasi principiu. Inflamatiile gingivale in stadiu incipient se pot trata cu succes. „Tratamentul este in general profilactic si trebuie inceput din timp. Este un tratament antiinflamator , antiseptic, antibacterian, realizat cu produse specifice, create special pentru inflamatii gingivale, care pot distruge o mare parte a bacteriilor, chiar daca nu le pot elimina complet. Aici intervine si educatia oamenilor, constiinciozitatea cu care urmeaza sfaturile medicului, rigurozitatea cu care isi fac periajul dentar, utilizarea regulata a produselor de igiena dentara precum pasta de dinti speciala, apa de gura, ata dentara”, completeaza Dr. Cinel Malita.

Periajul dentar efectuat corect este o etapa foarte importanta in prevenirea aparitiei gingivitei. Prin urmare, folosirea unor produse potrivite este imperios necesara, deoarece acestea actioneaza ca un scut in fata bacteriilor. Periutele de dinti, apa de gura, dusul bucal, ata dentara sau pasta de dinti sunt produsele care nu trebuie sa lipseasca din baia ta. Studiile din domeniul farmaceutic au contribuit la realizarea celor mai bune combinatii de substante active din pastele de dinti.

- Parodontax este singura pasta de dinti care contine cele mai multe ingrediente active eficiente in preventia si tratamentul gingivitei si parodontitei. Acesta contine bicarbonat de sodiu si extracte din plante. Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a restabili PH-ul de la nivelul cavitatii bucale si contribuie astfel la prevenirea leziunilor cauzate de acizi. Extractele de plante medicinale (smirna, musetel, echinaceea, menta, rathania) au efect astringent, antibacterian, previn inflamatiile, fortifica gingiile si improspateaza respiratia. Pret: 18 lei (variabil)
- este o pasta de dinti care contine clorura de strontiu, menita sa reduca hipersensibilitatea dentinara si trifosfat pentasodic care previne si indeparteaza petele dentare precum cele de cafea, nicotina, ceai etc. Citratul de zinc combate placa bacteriana si previne formarea tartrului, iar vitamina E favorizeaza vindecarea gingiilor inflamate. Pret: 12 lei (variabil)
- Aquafresh se bazeaza pe o formula inovatoare cu particule din siliciu care sa ajute la indepartarea bacteriilor de pe suprafata dintilor. Aquafresh nu contine agenti chimici de albire care pot afecta smaltul dintilor. Pret: 8 lei (variabil)
- Colgate ofera pe langa protectie impotriva placii bacteriene si implicit a cariilor, o formula care calmeaza terminatiile nervoase ale dintiilor. Pret: 9 lei (variabil)

Tipsuri la cumpararea unei paste de dinti

In momentul achizitionarii unei paste de dinti este indicat sa stii cateva detalii importante:

- In primul rand, este bine sa ceri sfatul medicului stomatolog pentru a-ti recomanda varianta potrivita nevoilor tale;
- Pasta de dinti pentru bebelusi este indicat sa nu contina fluor in cazul in care ii administrezi deja tablete cu acest mineral, pentru a preveni eventuale intoxicatii.
- Alege o pasta de dinti fara ingrediente abrazive, daca suferi de afectiuni ale gingiilor (sangerari, dureri);
- Daca nu suferi de afectiuni parodontale si vrei o curatare mai puternica, opteaza pentru o pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu;
- Citeste cu atentie ambalajul acestui produs si verifica daca informatiile sunt scrise in limba romana pentru a citi corect recomandarile.

Cum sa te speli corect pe dinti

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare