Inspectorii Agentiei Nationale de Transplant au anuntat astazi ca, in urma evaluarii cerute de ministrul Sanatatii, Spitalul Sfanta Maria din Capitala indeplineste toate conditiile pentru inteventii de transplant pulmonar. Analiza a fost facuta in urma refuzului clinicii din Viena de a mai primi pacienti romani.

La inceputul saptamanii, autoritatile romane au fost anuntate de clinica AKH din Viena, unde erau tartati romanii care aveau nevoie de un transplant pulmonar, costurile fiind suportate de statul roman, ca intelegerea nu a mai fost prelungita. In prezent, aceste operatii nu pot fi decontate la niciun centru medical din strainatate, iar in Romania nu exista niciun centru de stat unde sa se realizeze astfel de interventii.

Acreditarea pe care Spitalul Sfanta Maria o are pentru transplantul de plamani a fost data in urma cu un an, dar de atunci pana in prezent nu a fost efecutata nici macar o intervenție de acest tip, deși in ultimii ani au fost investiți peste 10 milioane de euro in acest spital.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfanta Maria a inceput anul trecut, in noiembrie, dupa ce fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, in urma unui raport al inspectiei sanitare care arata ca nu erau respectate conditiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a decis sa nu permita efectuarea unor astfel de interventii chirurgicale, desi centrul primise acreditare din partea ANT. Mai mult, Vlad Voiculescu a precizat ca acea acreditare a fost eliberata in mod ilegal si a formulat o plangere penala la Parchet impotriva celor care au dat avizele de functionare, scrie mediafax.ro.

Lucrurile par sa se fi schimbat intre timp.

“Urmeaza informarea ministerului ssi ministrul va decide includerea in programul national de transplant. Criteriile de acreditare, noi suntem nevoiti sa spunem ca da, sunt indeplinite. Va citesc din raport: evaluatorii au verificat modul in care unitatea sanitara indeplineste criteriile de acreditare: structura de personal- corespunzatoare, dotarea cu echipamente si aparate medicale pentru activitatea pentru care se solicita acreditarea- corespunzatoare, respectarea sistemului de vigilenta pentru raportare si investigare, inregistrarea si transmiterea informatiilor - conforma, respectarea procedurilor de raportare recoltarii de plamani de origine umana- conforma, logistica pentru stocarea datelor - corespunzatoare", a declarat Radu Deac, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, pentru Mediafax.

  •   2017-03-23
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Top 5 alimente care-ti redau energia

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.