Boli

#fumat #tigari #tutun #kilograme #slabit

Renuntarea la fumat si kilogramele in plus

Majoritatea fumatorilor si chiar a nefumatorilor cunosc faptul ca renuntarea la fumat atrage dupa sine si acumularea kilogramelor in plus. Insa, in niciun caz nu ar trebui sa constituie motivul pentru care sa nu renunti la acest viciu. Avantajele pentru sanatate in urma eliminarii tigarilor, care contin peste 4.000 de substante toxice dintre care 50 cancerigene, sunt mult mai insemnate.

Potrivit Asociatiei pulmonare din Quebec , renuntarea la fumat provoaca o crestere in greutate in jur de 2 pana la 4 kilograme in primele luni. Partea buna este ca poti sa scapi de ele foarte repede daca adopti o strategie buna.

 

De ce te ingrasi dupa ce renunti la fumat?

 

nicotina afecteaza greutatea din mai multe aspecte:

  • Tigarile accelereaza usor metabolismul . Acest efect poate parea atragator pentru cei care vor sa slabeasca, insa riscurile la care se supun in timpul fumatului sunt prea mari comparativ cu cateva kilograme in minus;
  •  Tigarile atenueaza savoarea gustativa a alimentelor;
  • Tigarile diminueaza senzatia de foame si stomacul suporta neplacerile fumului.

Cresterea in greutate se explica in primul rand printr-o modificare a metabolismului. Nicotina are o actiune stimulanta asupra organismului. Aceasta amplifica metabolismul de baza – numarul de calorii pe care un individ le consuma pentru functiile sale vitale (5-10%). Pentru ca metabolismul functioneaza mai repede, implicit va arde si mai multe calorii pe zi.

Rezultatul:  o persoana care fumeaza poate manca un pic mai mult fara sa acumuleze kilograme in plus. Evident, in momentul in care renunti la fumat, metabolismul de baza revine la normal, iar caloriile acumulate pe zi sunt mai multe.

Insa, nu doar metabolismul este cel care joaca un rol foarte important in privinta acumularii kilogramelor nedorite. Eliminarea tigarilor atrage dupa sine modificari alimentare care au un efect foarte mare asupra procesului de ingrasare .

Astfel, nicotina atenueaza savoarea alimentelor amortind simturile, ceea ce duce la micsorarea apetitul. Automat, in momentul in care renunti la fumat, in scurt timp redescoperi gustul si mirosul alimentelor si din acest motiv ai tendinta de a mari portiile de mancare.

In plus, nicotina este recunoscuta pentru faptul ca taie pofta de mancare. Aceasta diminueaza senzatia de foame blocand semnalele declansatoare. In momentul in care incetezi sa mai fumezi, functiile nervoase se „dezmortesc” progresiv si incepi sa mananci mai regulat.

De asemenea, pentru a face fata senzatiei neplacute legate de intreruperea tigarilor si pentru a linisti nevoia de nicotina, foarte multe persoane maresc numarul de gustari pe care le iau de-a lungul zilei, adesea sub forma de dulciuri.

Asta nu e tot. Dependenta fizica de tutun este intotita si de o dependenta asociativa. In momentul in care fumezi ai mainile si gura ocupate. Dupa ce ai renuntat, nu stii cum sa inlocuiesti aceste gesturi si incepi sa rontai cate ceva.

 

Cum sa nu te ingrasi dupe ce renunti la fumat?

 

Daca persoana care a fumat continua sa se hraneasca la fel ca inainte, aceasta va acumula un surplus de calorii, ceea ce va duce inevitabil la ingrasare. Pentru a evita aceasta crestere in greutate, trebuie obligatoriu sa diminuezi aportul zilnic de calorii sau sa faci mai multa miscare fizica , in fiecare zi.

Iata cateva dintre activitatile care te ajuta sa consumi aproximativ 150 de calorii: 20 de minute de mers vioi, 45 de minute de mers normal, 20 de minute de patinat (sau de mers pe role), 20 de minute de mers pe bicicleta de camera.

Pe de alta parte, compensarea tigarilor cu mancare nu este intotdeauna o solutie. Cea mai simpla metoda este sa inlocuiesti tigarile sau alimentele cu un obiect cu care sa te joci: un pai de baut suc, o lingurita sau un betisor pentru amestecat zaharul din cafea etc.

De asemenea, cand simti nevoia acuta sa fumezi sau sa mananci, schimba-ti aceste idei cu o activitate placuta cum ar fi iesi la o plimbare in parc, telefoneaza-i unei prietene, incepe un joc interesant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare