Boli

#frig #tuse #durere #degeraturi #medicament

Remedii simple impotriva tulburarilor cauzate de frig

Sezonul rece ne-a batut deja la usa, de gerul aprig al iernii despartindu-ne doar cateva clipe. Odata cu frigul si vantul aspru, vin la pachet si tulburarile de sanatate specifice in sezonul rece: tusea, degeraturile, congestia nazala etc. Pentru a trece mai usor peste aceste probleme respiratorii si cutanate, este necesar sa-ti iei masuri de precautie si sa urmezi un tratament imediat ce te-ai imbolnavit.
1 Tulburari externe
Nari iritate
Daca senzatia de iritare se situeaza in partea exterioara a narilor, se recomanda utilizarea unui unguent hidratant, pentru a facilita cicatrizarea. In cazul in care inflamarea se propaga si in interiorul nasului, mai degraba optezi pentru un gel sau un vaporizator lubrifiant. Pentru a preveni iritarea narilor, este ideal sa porti un fular gros in momentul in care iesi afara si sa stai cat mai putin timp in frig.
Buze inghetate
Buzele inghetate sunt o probleme curenta in momentul in care frigul se instaleaza. In conditiile in care pielea buzelor este de cinci ori mai subtire decat restul fetei, se impune o ingrijire riguroasa. Ideal este sa aplici un balsam hidratant, pe baza de uleiuri naturale. Ingredientele folosite au rolul de a forma o bariera protectoare impotriva vantului si a frigului si de a preveni uscarea buzelor.
Degeraturi
Degeraturile usoare se limiteaza la inghetarea stratului superficial al pielii si afecteaza in general extremitatile expuse la ger: nas, urechi, degete, obraji etc. Pielea devine rosie sau se decoloreaza si apar umflaturi. In acele momente, persoana afectata simte o senzatie de frig sau de arsura.
Cel mai bun mod de a trata degeraturile superficiale este de a-ti reincalzi corpul. Pune-ti mainile incalzite pe obrajii inghetati sau plaseaza-ti degetele degerate sub axile, timp de cateva minute. Se va produce in scurt timp o senzatie de arusura sau intepaturi. Este indicat sa nu frictionezi degeratura, pentru ca exista riscul de a deteriora puternic tesuturile pielii deja afectate. Totusi, daca degeraturile sunt insotite de basici pline cu lichid, este indicat sa consulti medicul.
De retinut: este indicat sa consulti un farmacist inainte de a utiliza medicamente fara reteta medicala . Femeile insarcinate si cele care alapteaza, copiii, persoanele care sufera de maladii si cei care urmeaza deja un tratament trebuie sa fie vigilenti pentru a evita aparitia complicatiilor.
2 Tulburari interne
Tuse uscata
De obicei, tusea uscata poate fi vindecata rapid cu ajutorul unui sirop calmant. Daca prin urmare tusea iti perturba somnul, este bine sa mergi la medic pentru a-ti recomanda un medicament care sa calmeze accesele iritante.
Durere in gat
Pentru a trata durerile in gat, survenite in special in caz de raceala sau gripa, se recomanda consumul de lichide: ceaiuri caldute, nu fierbinti, apa sau sucuri proaspete de fructe. Poti incerca un remediu naturist cunoscut de foarte multa vreme: gargara cu apa sarata, din doua in doua ore. In cazul unor dureri mai puternice, se pot administra analgezice pentru a indeparta senzatiile neplacute.
congestie nazala
Pentru a scapa de senzatia neplacuta de nas infundat, se recomanda folosirea solutiilor saline, a decongestionantelor orale sau vaporizatoarelor, foarte usor de utilizat. Atentie insa, aceste medicamente nu sunt recomandate oricarei persoane. Inainte de a folosi unul dintre aceste produse, consulta-ti medicul deoarece substantele continute pot interactiona cu alte medicamente cum ar fi cele recomandate in caz de hipertensiune si hipertiroidie .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare