Boli

#centrala nucleara #cancer #japonia

Recomandari OMS: cum sa reduci expunerea la radiatii

In urma crizei nucleare din Japonia, Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis cateva sfaturi cu privire la modul in care se poate minimiza expunerea la radiatiile care pot cauza cancer, in special in randul copiilor si a adolescentilor.


Agentia Natiunilor Unite a declarat ca masurile luate de Japonia indeplinesc  recomandarile de sanatate publica, inclusiv evacuarea pe o raza de 20 de kilometri din zona centralei nucleare.


Riscuri ale expunerii la radiatii


Expunerea la radiatii poate creste riscul de cancer. Supravietuitorii  japonezi din urma atacului cu bombe atomice din 1945 s-au imbolnavit, intr-un procent foarte mare, de leucemie la cativa ani dupa expunerea la radiatii.


Riscul de cancer tiroidian este si el foarte mare in urma expunerii la radiatii, iar cei mai vizati sunt copiii si adolescentii.


Iata care este lista de recomandari facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii:


Daca iodul radioactiv este inhalat  sau inghitit, se mareste considerabil riscul de imbolnavire cu cancer la nivelul glandei tiroide. Acest risc poate fi redus prin luarea unor pastile  de iodura de potasiu care previne si ajuta la indepartarea materialului radioactiv. Acestea se administreaza inainte sau la scurt timp dupa expunere .


Dupa intrarea in contact chiar si cu un nivel redus de radiatii, este recomandat sa renunti la haine si incaltari inainte de a intra in casa. Acestea se impacheteaza intr-o punga care se inchide si se aseaza intr-o zona departe de copii si animale de companie .


Dusul cu apa calda si sapun  este necesar pentru a indeparta de pe corp orice particule de iod radioactiv . Acesta poate ajunge pe haine, cearsafuri, iar apoi ingerat sau inhalat.


Daca se recomanda baricadarea in case, este recomandat sa se aleaga cea mai sigura camera din casa, care sa nu aiba sistem de ventilatie sau ferestre care nu se inchid intr-un mod corespunzator.


Alimentele pot fi si ele contaminate (fructele i legumele din gradina) prin intermeniu apei de ploaie cu particule radioactive, asa ca se recomanda sa fie evitate cat mai mult posibil.  De asemenea, pescuitul nu este recomandat in aceasta perioada. Nici laptele sau ouale locale nu sunt bune de consum pentru o anumita perioada de timp.


Totusi, undele radioactive nu pot contamina alimentele ambalate/sigilate, asa ca ele pot fi consumate fara probleme.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului