Boli

#ochi #calculator #efecte nocive #sindromul ochilor uscati #uscaciune oculara #clipiri #control oftalmologic #ochelari #vedere #luminozitate #lacrimi

Protejeaza-ti ochii de efectele nocive ale calculatorului

O zi intreaga in fata unui calculator reprezinta un adevarat calvar pentru ochi. Sa lucrezi cu acest aparat presupune practic sa te uiti permanent in fata unei surse de lumina. Ce se intampla cu ochii tai? Incepi sa clipesti mai rar, secretia lacrimala se diminueaza si apare senzatia de uscaciune oculara . In timp, disconfortul vizual creste, iti scade capacitatea de concentrare si resimti o arsura puternica in interiorul ochilor.

Mijloc rapid de comunicare, de lucru sau distractie, computerul poate provoca dupa o anumita perioada de timp oboseala vizuala . Calculatorul este cauza unui adevarat sindrom, considerat in unele tari chiar boala profesionala : calculator vision syndrom (CVS)”, a precizat medicul oftalmolog Codruta Popescu.

sindromul ochilor uscati

Principala problema cu care se confrunta persoanele care petrec foarte multe ore in fata monitorului unui computer este uscaciunea oculara, denumita medical sindromul ochilor uscati. In mod normal, numarul clipirilor este de 12 pana la 20 de ori pe minut, pentru a permite formarea unui nou film lacrimal inainte de ruptura celui precedent. Insa, cand lucrezi in fata monitorului, aceasta frecventa scade. Se produce astfel evaporarea secretiilor lacrimale si implicit uscaciunea oculara. Din pacate, acesta senzatie este insotita de oboseala accentuata a ochilor, vedere dubla sau tulbure, dureri de cap, de gat sau de umeri.

Controlul oftalmologic, primul pas

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in depistarea problemei este controlul oftalmologic. Este indicat sa mergi la medic inca de la primul simptom pentru a-i spune cu ce problema te confrunti, iar acesta iti va recomanda tratamentul adecvat.

Daca ai mai putin de 40 de ani si vederea buna, ai nevoie de ochelari de protectie fara dioptrie, dar cu un filtru special pentru calculator care atenueaza luminozitatea ecranului. Daca ai trecut de 40 de ani si porti probabil ochelari de citit, aici lucrurile sunt mai complicate. De regula, citesti de la o distanta de 35 cm, pe cand distanta fata de calculator e aproape dubla.

Exista acum ochelari progresivi care-ti dau posibilitatea sa vezi la departare, la calculator si la citit in acelasi timp sau ochelari degresivi doar pentru citit si calculator daca ai o vedere buna la distanta. De asemenea, este absolut necesar ca ochelarii pe care ii folosesti la calculator sa aiba lentile cu tratament antireflex care reduc o parte din lumina reflectata pe suprafata lentilelor”, a mai mentionat dr. Codruta Popescu. .

De ce obosesc ochii?

Creierul uman reactioneaza diferit la caracterele de pe ecranul calculatorului fata de cele de pe hartie. Ochii sanatosi pot sa vada usor textele tiparite care au caractere negre, dense, cu margini bine definite. Pe ecranul calculatorului, aceste semne sunt stralucitoare in centru si mai putin luminoase catre margini. Ele devin astfel mai putin definite si neclare.

Ochii nostri cu greu mentin efortul vizual si dupa un timp nu mai privesc in centrul luminos si aluneca spre marginea mai intunecata. Aceasta miscare continua a muschilor oculari provoaca oboseala, senzatia de arsura oculara etc.

10 sfaturi pentru o vedere mai buna

Iata cateva sfaturi pe care medicul oftalomolog Codruta Popescu ni le recomanda pentru a evita oboseala ochilor:

1. Primul pas este sa ceri ajutor medicului specialist. Controlul oftalmologic trebuie facut o data pe an. Este indicat sa-i spui doctorului cate ore petreci in fata calculatorului, atat la serviciu, cat si acasa.

2. Ajusteaza luminozitatea incaperii in care lucrezi. Aseaza biroul perpendicular cu fereastra, nu in fata acesteia. Este bine daca exista jaluzele pentru a acoperi ferestrele cand lumina solara este foarte puternica.

3. Opteaza pentru ecrane LCD pentru ca sunt mai „blande” cu ochii tai si au o suprafata antireflectanta; alege, pe cat posibil, un display mai mare.

4. Luminozitatea ecranului trebuie potrivita cu cea a mediului in care lucrezi. Incearca sa obtii un contrast cat mai mare intre background si caracterele de pe ecran; seteaza calculatorul astfel incat dimensiunea literelor sa fie de trei ori mai mare decat dimensiunea celui mai mic text pe care-l poti citi la o distanta normala; contrastul ideal este negru pe alb.

5. Clipeste cat mai des pentru a preveni uscaciunea si iritarea ochilor; vorbeste cu medicul oftalmolog despre acest aspect pentru a-ti prescrie lacrimi artificiale care vor lubrifia ochiul.

6. Obisnuieste sa faci zilnic exercitii de “gimnastica a ochilor”: la fiecare 20 minute, piveste 10-15 secunde un obiect indepartat, apoi 10-15 secunde unul apropiat. Repeta miscarile de 10 ori. Acest exercitiu elimina pericolul de spasm acomodativ care apare cand lucrezi mult timp la calculator.

7. Ia pauze dese deoarece te ajuta sa iti lipezesti privirea si sa iti imbunatatesti capacitatea de concentrare. In timpul pauzelor intinde-ti bratele, picioarele, spatele, misca-ti gatul si umerii.

8. Amenajeaza mobila de birou astfel incat sa ai o pozitie comoda pentru cap si gat (centrul ecranului sa fie cu 10-15 grade sub nivelul ochilor).

9. Foloseste ochelari de protectie mai ales daca porti lentile de contact pentru ca secretia lacrimala se usca mai repede cand lucrezi la calculator.

10. In camera in care lucrezi trebuie sa fie suficienta umiditate. Opteaza pentru umidificatoare de aer, plante si aeriseste in fiecare zi incaperea.

 

Informatiile au fost oferite de catre doamna doctor oftalmolog Codruta Popescu - www.optica.com.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare