Boli

#control ginecologic #act medical #intimitate #femeie #sexualitate #citologie

Primul control ginecologic

Indiferent la ce varsta te hotarasti sa iti faci controlul ginecologic, acesta devine necesar pentru orice femeie, dupa inceperea vietii sexuale. Cum se deruleaza examenul medical? Cu siguranta este o intrebare care te nelinisteste si care te pune pe ganduri.

 

Iata toate informatiile de care ai nevoie pentru a nu tremura de frica in momentul in care te afli la usa cabinetului de ginecologie . Controlul ginecologic face parte din viata femeilor, dar si a fetelor. Pentru ca este un moment in care se vorbeste de latura intima a unei femei, este foarte important sa alegi un medic cu care sa poti discuta liber si care sa iti transmita incredere .

Controlul ginecologic este un nu o agresiune sexuala

Pentru o femeie, primul nu este un lucru usor. Ea trebuie sa-i vorbeasca unei persoane necunoscute despre sexualitatea ei si totodata sa o lase sa-i atinga zona cea mai intima a corpului.

De aceea, majoritatea femeilor, pentru inceput, prefera sa mearga la o femeie-medic, chiar daca barbatii sunt la fel de competenti si se poarta cu delicatete. Anumite femei merg singure la consultatie, altele sunt insotite de o prietena sau de mama (in cazul adolescentelor, de exemplu). Insa, ceea ce trebuie sa iti ofere incredere este faptul ca medicul este acolo pentru a-ti da cele mai bune sfaturi si pentru a te ajuta sa iti rezolvi o problema de sanatate, in cazul in care ai nevoie.

Medicul ginecolog este pregatit sa iti raspunda la intrebari ce privesc contraceptia, folosirea tampoanelor sau a absorbantelor si bineinteles probleme medicale legate de sexualitate. De aceea, nu trebuie sa traiesti cu impresia ca examenul medical ginecologic este indicat doar in momentul in care remarci un simptom al unei boli.

In general, se recomanda ca orice tanara care a implinit 18 ani sa mearga la medic insa, daca si-a inceput deja viata sexuala, este indicat sa se mearga chiar mai devreme. De asemenea, este imperios necesar sa mergi la doctor mai ales daca remarci simptome de genul durerilor abdominale, dereglarilor menstruatiei, secretiilor vaginale anormale.

Examenul ginecologic propriu-zis

Inainte de te prezenta la medicul ginecolog este bine sa stii ce trebuie si ce nu trebuie sa faci. In primul rand nu este recomandat sa mergi la un control ginecologic in perioada menstruatiei. Daca iti faci analize pentru secretiile vagine, este indicat sa mergi la cateva zile dupa menstruatie . Pentru ca aceste secretii pot spune multe despre starea de sanatate a acestei zone, este indicat ca inainte de prezentarea la medic sa nu faci si nici sa folosesti tampoane, geluri si chiar sa eviti contactul sexual pentru a nu schimba rezultatele testelor.

Masa de consultatie este un pat stramt, cu spatarul ridicat pentru a sustine bustul si cu doua parti laterale in care pacienta sa-si sustina picioarele, departate si usor indoite. Controlul ginecologic se face in aceasta pozitie, astfel femeia se afla in imposibilitatea de a contracta puternic muschii perineului pentru a nu-i fi provocata o senzatie de durere.

In tot acest timp, medicul iti explica gesturile pe care le face pentru a te ajuta sa-ti relaxezi muschii. Scopul acestui control este de a verifica starea de sanatate a vaginului, a colului uterin si a ovarelor cu ajutorul unui mic speculum pe care il introduce in vagin. De asemenea, ginecologul efectueaza un control vaginal prin antingerea cu degetul aratator, palpand cu blandete organele genitale interne.

Pentru un control mai amanuntit poate preleva celule din colul uterin. Aceasta procedura nedureroasa poate fi realizata in doua moduri: fie se utilizeaza o spatula pentru prelevarea celulelor in strat subtire pe o lamela, fie se utilizeaza o perie care ulterior se pastreaza intr-un recipient cu lichid pentru a fi analizata la microscop. Prelevarile, etalate pe lamele, sunt trimise la laboratorul de pentru a fi supuse analizei.

De asemenea, palparea sanilor face parte din controlul ginecologic, acest lucru permitand depistarea din timp a chisturilor.

Consultul medical inseamna prevenire

Pentru a preveni diferite patologii genitale, fiecare femeie ar trebui sa mearga la un consult ginecologic cel putin o data pe an. In cazul unei adolescente, de exemplu, poate fi vorba chiar si de un consult informativ, in cazul in care nu si-a inceput viata sexuala.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare