Boli

#entorsa #luxatie #prim ajutor #sanatate #durere #articulatii #ligamente

Primul ajutor in cazul unei luxatii sau entorse

Entorsele si luxatiile sunt cele mai frecvente consecinte ale accidentelor sportive. O intoarcere fortata sau un pas gresit sunt de ajuns ca articulatiile tale sa aiba de suferit.

Luxatia este un traumatism care se manifesta prin intinderea ligamentelor de la nivelul unor articulatii si deplasarea oaselor din cavitatea articulara. Cea mai frecventa luxatie este cea de la nivelul umarului. Persoana ranita prezinta umarul usor deformat, iar miscarile sunt imposibil de realizat.

Semnele entorsei sunt durere, inflamatie , echimoze si dificultatea de a misca membrul afectat. Cele mai multe entorse se produc in general la nivelul gleznei. Ligamentele articulatiilor se intind puternic si in unele cazuri se pot rupe.

Ce poti face in astfel de cazuri? Este necesar sa cunosti cateva reguli eficiente care sa iti permita prevenirea unor sechele grave.

Pasul 1. Imobilizeaza membrul in pozitia in care persoana ranita nu simte durere. Imobilizarea se face prin bandarea zonei respective, cat mai gros posibil, in asa fel incat articulatia sa fie blocata. Efectuand aceasta procedura vei bloca articulatiile, iar oasele nu se vor mai deplasa.

Pasul 2. Daca pacientul sufera dureri mari, la nivelul zonei lezate se poate aplica o punga cu gheata. Aceasta va diminua durerea si va preveni o eventuala tumefiere.

Pasul 3. Dupa ce s-a imobilizat partea traumatizata, se poate pune o atela care are ca scop imposibilitatea efectuarii miscarilor la nivelul articulatiilor. Bandajul se va face peste atela.

Pasul 4. Dupa ce se fixeaza capatul pansamentului, imobilizeaza membrul victimei. In cazul in care este vorba de un traumatism la nivelul cotului sau al umarului, se va folosi un batic, o fasa sau un cordon pentru mentinerea membrului intr-o pozitie cat mai confortabila.

Pasul 5. Condu persoana ranita la o unitate spitaliceasca pentru a i se face un consult de specialitate. In urma unei radiologii, se va vedea care este pozitia oaselor si se va pune diagnosticul corect. Astfel, se poate interveni chirugical sau membrul traumatizat poate fi pus in bandaj ghipsat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului