Boli

#primul ajutor #temperatura #soare #caldura #insolatie #canicula #deshidratare

Primul ajutor in caz de insolatie

In perioada verii, riscul de a suferi de insolatie   este foarte ridicat. Insolatia se produce in urma unei expuneri prelungite la soare, persoanele afectate prezentand in general febra ridicata, asociata cu dureri de cap.  

Aceasta crestere anormala a temperaturii corpului (hipertermie) cedeaza, de cele mai multe ori, dupa administrarea medicamentelor clasice (aspirina si paracetamol). Insa, insolatia poate produce complicatii cerebrale si chiar decesul persoanei afectate daca temperatura corpului depaseste 41,5° C.

Care sunt simptomele?

Insolatia este legata direct de iradierea soarelui in zona capului si se manifesta printr-o senzatie de caldura puternica la nivelul intregului corp, insa mai accentuata in zona fetei. De asemenea, bolnavul poate suferi dureri mari de cap, stari de greata si somnolenta, tahicardie, presiune toracica, iar in unele cazuri are impresia ca aude bazaituri in urechi.

Cum sa acorzi primul ajutor in caz de insolatie

Pasul 1. Scoate persoana afectata de sub influenta razelor solare si du-o intr-un loc la umbra sau intr-o camera racoroasa;

Pasul 2. Incearca sa-i scazi temperatura corpului. Atentie insa, temperatura persoanei bolnave nu trebuie sa scada sub 38,5 ° C. Apeleaza la clasica metod:a impachetarea intr-un cearsaf umed. Daca persoana are tulburari de constienta, apeleaza la o alta tehnica de scadere a temperaturii;

Pasul 3. Umezeste hainele victimei cu apa rece, astfel temperatura va scadea la valori convenabile;

Pasul 4. Elibereaza caile respiratorii ale persoanei cu insolatie, de gulere, cravate, haine stramte etc;

Pasul 5. Bolnavul trebuie hidratat. Acesta trebuie sa bea cat mai multa apa, de preferat minerala. Se poate pune la 1l de apa o lingurita de sare, pentru ca prin transpiratie se pierde foarte multa clorura de sodiu . O mare parte dintre simtomele pe care le are o persoana sunt cauzate de pierderea sodiului din organism.

Atentie! Daca persoana care a facut insolatie sufera si de alte probleme de sanatate (boli de inima, plamani, diabet etc) este recomandat ca dupa ce isi revine sa mearga la un control medical.

Prevenirea insolatiei

Insolatia afecteaza cu precadere copiii si persoanele in varsta, dar si sportivii care depun efort sustinut si nu se hidrateaza corespunzator.

Pentru a evita aparitia insolatiei este bine sa tii cont de cateva masuri de prevenire :

  • Evita efortul fizic la orele nepotrivite (13 – 15);
  • Poarta haine lejere, largi si in culori deschise;
  • Protejeaza-ti capul cu o palarie, sapca, de preferat albe;
  • Umezeste-ti regulat fruntea si ceafa cu servetele umezite in apa sau cu produse special concepute pentru aceasta nevoie: apa termala, servetele umede, pulverizator etc. Aceste produse se gasesc in comert;
  • Evita bauturile alcoolice si cafeaua pentru ca favorizeaza pierderea de apa si deshidrateaza organismul;
  • Bea cat mai multa apa, chiar daca nu simti ca iti este sete.

 

Ce ne recomanda medicul:


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare