Boli

#tratare diabet # medicamente antidiabetice #medicamente #diabet

Prima combinatie injectabila a doua clase de medicamente antidiabetice disponibila acum in Romania

Sanofi, lider pe piata locala de diabet, anunta disponibilitatea in Romania a tratamentului inovator SULIQUA, prima combinatie titrabila cu raport fix de insulina glargin 100 unitati/ml si lixisenatida, un agonist al receptorilor GLP-1, pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 2. Cu o singura administrare zilnica, medicamentul controleaza eficient atat glicemia bazala, cat si cea postprandiala, in cazul pacientilor care nu reusesc sa atinga tinta de control glicemic cu tratamentul lor actual: antidiabetice orale sau insulina bazala.

Noua optiune terapeutica a fost inclusa recent in lista de medicamente compensate integral.

"Obiectivul principal al echipei medicale in gestionarea diabetului este sa aduca nivelurile de glucoza din sange la tinta de control (HbA1c<7%), in vederea reducerii incidentei complicatiilor asociate. Desi in prezent dispunem de o gama larga de optiuni terapeutice, exista inca multe cazuri in care controlul glicemic nu este atins. Noul medicament ajuta un numar mare de pacienti sa isi imbunatateasca tinta de control glicemic. in matematica, intotdeauna 1 plus 1 fac 2. in cazul Suliqua, 1 plus 1 fac mai mult decat 2 daca ne referim la beneficiile terapeutice: complianta si aderenta la tratament, control glicemic si atingerea tintei terapeutice a hemoglobinei HbA1c", a declarat Prof. Dr. Romulus Timar, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Diabetul este o boala evolutiva. Din pacate, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmeaza un tratament antidiabetic oral sau cu insulina nu isi ating tinta de control glicemic. Expunerea prelungita la valori mari ale glicemiei favorizeaza aparitia complicatiilor diabetului: afectiuni oculare, boala cronica de rinichi, leziuni ale nervilor periferici, boli cardiovasculare (infarct de miocard, accident vascular cerebral etc.). De aceea, obtinerea controlului glicemic este un deziderat al medicilor care trateaza persoanele cu diabet.

Siguranta si eficacitatea SULIQUA in obtinerea controlului glicemic au fost evaluate in doua studii clinice randomizate de faza 3, care au inclus in total aproximativ 1.900 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2. Noul medicament a demonstrat imbunatatiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c) comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obtinerea controlului glicemic nu a dus la cresterea frecventei hipoglicemiilor in cazul tratamentului combinat, fata de insulina glargin administrata in monoterapie, efectul pe greutatea corporala fiind neutru. Nu in ultimul rand, frecventa evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusa fata de lixisenatida.

"Avem in momentul de fata multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie sa ne determine pe noi, medicii diabetologi, sa facem o alegere inteligenta, avand in vedere ca ne indreptam spre ceea ce se numeste «medicina personalizata» sau «medicina precisa» si anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat si la momentul adecvat. Trebuie sa luam in considerare si faptul ca, in anumite cazuri, activitati simple pentru persoanele sanatoase pot deveni provocari pentru persoanele cu diabet, solicitand eforturi suplimentare. De aceea, este important sa avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci si la tratamente ce contribuie la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu diabet, printr-o buna tolerabilitate si cresterea aderentei la tratament – prin usurinta in administrarea terapiei. Suliqua are premise foarte bune, aducand impreuna doua tratamente injectabile intr-unul singur, care poate fi titrat cu precizie, cu ajustari ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemancate", a explicat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Membru de Onoare al Academiei Romane si Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice."

"Diabetul este unul dintre segmentele terapeutice cheie pentru companie. Echipa de cercetatori Sanofi dezvolta tratamente insulinice de aproape un secol, cu eforturi financiare anuale semnificative. Nevoile pacientilor, intr-o lume care se schimba rapid, sunt analizate in profunzime, iar dincolo de tratamentul medicamentos propriu-zis, abordarea este una integrata, pentru a se obtine imbunatatirea calitatii vietii si cresterea duratei de viata – aceste doua deziderate reprezentand pana la urma misiunea oricarei companii farmaceutice de cercetare-dezvoltare", a declarat dr. Iulia Ionescu, General Manager al Diviziei de Diabet si Boli Cardiovasculare Sanofi Romania si Moldova.

"In Romania, am reusit in ultimii ani, chiar daca nu usor si uneori cu intarzieri, sa punem la dispozitia medicilor si pacientilor cu diabet produse inovatoare, ale caror beneficii au fost dovedite in studii clinice. Suliqua este un astfel de medicament care imbina intr-un singur dispozitiv valoarea terapeutica a doua molecule eficiente in controlul glicemic, cu un impact pozitiv in managementul diabetului zaharat, dar fara costuri suplimentare."

In noiembrie 2016, Suliqua a fost aprobat de Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA), in aceeasi luna primind avizul pozitiv din partea Comitetului pentru Produse Medicamentoase pentru Uz Uman (CHMP) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA). in februarie 2017, medicamentul a primit autorizatia de punere pe piata in Europa, valabila in toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum si in Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare