Boli

#sclerodermie #statuie de ceara #boli rare #australia

Povestea trista a unei femei din Australia: afla ce boala o transforma intr-o statuie de ceara

Fata zambitoare a australiencei Karen Shepard ascunde o realitate devastatoare: femeia sufera de sclerodermie, o afectiune care o transforma pe zi ce trece intr-o figurina din ceara. Mai exact, corpul produce colagen in exces, care ii intareste pielea si ii afecteaza organele interne, pacientei fiindu-i din ce in ce mai greu sa duca o viata normala.

Femeia, in varsta de 48 de ani, a fost diagnosticata cu cumplita afectiune la sfarsitul anului trecut. "Imi amintesc ca am vrut sa mananc niste bomboane cu rom, in seara de Craciun, si pur si simplu nu am putut, caci ma dureau obrajii foarte tare", a povestit Karen, citata de couriermail.com.au.

Boala a avut o evolutie rapida

Femeia, mama a doi copii, s-a gandit ca poate fi ceva in neregula cu sanatatea ei, insa nu a mers imediat la medic. Pe masura ce zilele treceau, tenul ii devenea din ce in ce mai rigid, ii era greu sa isi miste maxilarul, iar pielea de pe maini incepuse sa se invineteasca. Evolutia a fost galopanta, iar boala i-a afectat nu doar pielea, ci si tesuturile si degetele, pe care abia si le mai poate misca.

Pielea de pe fata ii era rece, atat de intinsa si tare, cu un aspect lucios, incat Karen parea ca o statuie din ceara.

A fost internata, iar in urma analizelor a primit cruntul diagnostic. Cum nu exista un tratament pentru aceasta afectiune, medicii i-au facut un tratament experimental, bazat pe medicamente care in mod normal se dau pacientilor cu virusul HIV, combinate cu chimioterapie si calmante puternice.

Cu ajutorul acestui tratament dur, femeia reuseste sa traiasca, insa nu mai poate merge la serviciu. Cand nu are dureri, se roaga sa traiasca, ca sa isi vada cei doi copii ajunsi la maturitate.

Sursa foto: couriermail.com.au

Sclerodermia ataca si sistemul imunitar

Aceasta afectiune este de patru ori mai frecventa in randul femeilor decat in randul barbatilor. Nu se cunosc cauzele ce duc la declansarea bolii, care determina un nivel mult peste limitele normale de colagen in organism. In mod obisnuit, colagenul mentine elasticitatea pielii si este responsabil si pentru sanatatea organelor interne, insa cand este produs in exces acesta face ca tesuturile sa devina groase si imobile.

Afectiunea ataca si vasele de sange si sistemul imunitar. Potrivit celor mai recente statistici, in Statele Unite ale Americii sunt diagnosticate anual 20 de persoane la un milion cu aceasta boala nemiloasa. In Australia exista 5000 de persoane care sufera de sclerodermie.

Sursa foto: couriermail.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare