Boli

#aliment #pastile #sanatate #automedicatie #bolnav #tratament #boli #medicament

Pasi de urmat cand iei un medicament

Administrarea medicamentelor are ca scop prevenirea, tratarea sau vindecarea unei boli cu conditia sa se faca in conditii adecvate. In fiecare an, sute de persoane sunt spitalizate din cauza accidentelor cu medicamente. Peste 85% dintre pacineti nu urmeaza cu strictete recomandarile medicale.

Pentru a obtine efectele dorite dupa administrarea unor medicamente, recomandarile medicului trebuie urmate „ad literam”. Iata pasii de care este bine sa tii cont, in momentul in care urmezi un tratament medicamentos:

Pasul 1. Citeste cu atentie indicatiile de pe prescriptia medicamentului.

  • Fiecare prescriptie medicala corespunde unui diagnostic personalizat. Nu folosi medicamentele prescrise unei alte persoane doar pentru ca ti se par similare, fara un aviz medical;
  • Respecta contraindicatiile mentionate pe prescriptie: alergii, varsta, sarcina, prezenta altor boli etc;
  • Verifica forma, marimea si gustul medicamentului. Anumite forme s-ar putea sa nu fie adaptate copilului tau sau chiar tie (dificultate la inghitire, gust neplacut etc);
  • Ai grija la modul de administrare. Comprimatele sau capsulele moi se iau cu multa apa pentru a evita iritarea esofagului;
  • Respecta precautiile de folosire pentru a mentine eficienta produselor si pentru a limita efectele secundare;
  • Citeste cu atentie efectele secundare: tulburari cutanate sau digestive, somnolenta, migrene etc.

Pasul 2. Respecta dozajul recomandat de catre medic sau farmacist.

  • Fiecare medicament contine o doza adaptata in functie de cazuistica persoanei. Luat in cantitate prea mica produsul poate fi ineficient, sau in exces, poate fi extrem de nociv pentru organism;
  • Unele medicamente sunt excitante nervos ( se administreaza dimineata), sedative (seara), agresive pentru stomac (se iau in cursul meselor);
  • Tratamentul trebuie urmat pana la capat, chiar daca simptomele au disparut si starea de sanatate s-a ameliorat. Acest lucru este valabil in special in cazul antibioticelor;
  • Verfica starea medicamentelor si valabilitatea. Un medicament vechi sau degradat si-a pierdut eficienta;
  • Atentie la interactionari! Un medicament si o substanta (cum este cazul alcoolului cu somniferele) isi pot atenua, suprima sau potenta actiunea unul altuia.

Pasul 3. Atentie la automedicatie !

In ceea ce priveste automedicatia, fiecare persoana devine propriul raspunzator asupra sanatatii. Daca medicamentele pe care le iei se pot lua fara reteta medicala , ocazional - cum sunt analgezicele, vitaminele si mineralele, unguentele, pastilele pentru raceala si gripa – si se urmeaza intocmai indicatiile de pe prescriptie nu ar trebui sa existe probleme. Insa, este recomandat ca pentru orice medicament sa ceri sfatul medicului sau al farmacistului.

Totusi, femeilor insarcinate le este interzisa automedicatia. Inainte de a lua o pastila sau de a urma un tratament, indiferent cat de inofensiv ar parea, trebuie sa ceri acordul medicului. Riscurile pot fi majore de la malformatii ale bebelusului, pana la moartea fatului sau chiar a gravidei.

Pasul 4. Nu asocia anumite alimente cu medicamentele.

Exista anumite alimente care interactioneaza negativ sau se neutralizeaza in asociere cu unele medicamentele. De exemplu, anticoagulantele isi pierd efectele daca in paralel se consuma alimente bogate in vitamina K: spanac, urzici, ficat de vita, varza, avocado.  

De asemenea, sucul de grapefruit interactioneaza cu medicamentele impotriva colesterolului, cu anticonceptionalele sau pastilele antihipertensive. Sucul de portocale ar trebui evitat de persoanele care iau medicamente impotriva osteoporozei. Bolnavii de inima care iau Miofilin trebuie sa evite complet cafeaua pentru ca ii poate agita sau le poate produce insomnie.

Este contraindicat sa iei medicamente din categoria penicilinelor sau sedative cu alcool. In unele cazuri poate neutraliza efectul medicamentelor, iar in unele poate potenta si creea o stare de rau, similara betiei (in cazul sedativelor). Lactatele nu se combina cu tetraciclinele deoarece poate exista riscul ca substantele medicamentoase sa nu se mai absoarba din tubul digestiv .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare