Boli

#masina de spalat #e.coli #haine #salmonela #temperatura masina de spalat #microbi haine

Pana si hainele proaspat spalate ne pot imbolnavi!

Spalatul hainelor la temperaturi scazute este intr-adevar ecologic, dar nu lipsit de riscuri pentru sanatate. Numeroase bacterii prezente pe haine nu sunt ucise in timpul spalarii daca apa are mai putin de 40 de grade si astfel riscam sa ne imbolnavim. Aceasta este mesajul specialistilor prezenti de curand la Forumul stiintific pentru Igiena Domestica din Marea Britanie.
 
 

Rufele care sunt spalate la 30 de grade au doar de zece ori mai putine microorganisme decat inainte sa fie spalate. Atunci cand temperatura creste la 40 de grade, sunt distruse de 500 de ori mai multe bacterii, arata un studiu efectuat de expertii renumitului Institut Pasteur din Franta.

O incarcatura de haine pentru o spalare automata contine aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli

prof Sally Bloomfield, Scoal de Igiena si Medicina Tropicala din Marea Britanie

O incarcatura de haine pentru o spalare automata contine aproximativ 100 de milioane de bacterii E.coli, potrivit profesorului Sally Bloomfield, din cadrul Scolii de Igiena si Medicina Tropicala din Marea Brutanie. Hainele mai pot fi contaminate cu stafilococi aurii, asociati cu infectii ale epidermei, ale tractului urinar, dar si cu pneumonia.

Printre bacteriile prezente pe haine ce pot fi transmise prin spalare la temperaturi joase se numara si salmonela, potrivit doctorului Lisa Ackerley, consultant in domeniul igienei in mediul inconjurator.

Pe timp de iarna, norovirusul care provoaca varsaturi se poate raspandi in familie prin spalarea hainelor la temperaturi prea joase, a conchis dr. Ackerley.

In plus, medicii atrag atentia ca doar 6% din insectele care genereaza alergii la persoanele sensibile sunt ucise prin spalarea la temperaturi sub 40 de grade, comparativ cu 100% daca apa este de 60 de grade Celsius.

“Trebuie sa spalam hainele astfel incat sa nu obtinem doar curatenie vizuala, ci si igienica. Cele doua nu sunt acelasi lucru”, avertizeaza profesorul Sally Bloomfield.

 

Bine de stiut:

  • Un ciclu de spalare la 30°C consuma de doua ori mai putina energie decat un ciclu la 60°C si de trei ori mai putina energie decat un ciclu de 90°C.
  • In medie, masina de spalat consuma 7% din consumul casnic de electricitate.

 

Recomandari

Spalati la...

  • 30°C - pulovere, tricouri, blugi, paturi, esarfe, palarii, fuste, pantaloni scurti, sutiene, echipament de jogging si toate hainele despre care stiti ca nu vor suporta o temperatura mai mare;
  • 60°C – lenjeri intima, sosete, batiste, prosoape, lenjerie de pat, diverse uniforme, mai ales daca lucrati in domeniul medical, insa nu le amestecati cu cele ale celorlalti membri ai familiei.
    40°C
    – toate hainele/lenjerii de pat etc. care, in mod normal ar trebui spalate la 60°C, dar ale caror tesaturi vor ceda la o astfel de temperatura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare