Boli

#osteoporoza #oase #femei #menopauza #fractura

Osteoporoza, un pericol major pentru femei

O femeie din doua va fi victima osteoporozei dupa varsta de 50 de ani. Aceasta boala face oasele mai fragile si creste riscul de fractura chiar si in urma unor traumatisme minore. Din fericire, in prezent exista arme care te ajuta sa lupti impotriva acestui flagel.

 

Ce este osteoporoza ?

 

Osteoporoza este o boala care evolueaza incet, adesea se ajunge intr-un stadiu avansat in momentul stabilirii diagnosticul, de obicei dupa o cadere sau un mic traumatism. Osteoporoza este o boala care se caracterizeaza printr-o pierdere excesiva de masa osoasa.

Se face diferenta fata de osteopenie care este o pierdere oarecum normala de masa osoasa, cauzata de procesul de imbatranire. Osteoporoza afecteaza mai mult femeile decat barbatii, deoarece estrogenul joaca un rol important in constructia osoasa.

 

Cum se dezvolta oasele?

 

Hormonii si vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea osoasa. Oasele se dezvolta in perioada vietii embrionare, in timpul copilariei si a adolescentei. Mai apoi, osificarea serveste la consolidarea oaselor. In timpul copilariei, hormonul de crestere este cel care favorizeaza dezvoltarea oaselor. In perioada pubertatii, hormonii sexuali (testosteronul la baieti si estrogenul la fete) stimuleaza cresterea oaselor.

In perioada menopauzei, estrogenii nu mai sunt produsi de ovare si astfel se produse o pierdere de masa osoasa. O scadere a nivelului de testosteron in perioada andropauzei poate avea consecinte grave la barbati, comparabile cu cele din perioada menopauzei la femei.

In momentul in care scheletul este solicitat, de exemplu in timpul exercitiilor fizice, refacerea oaselor este favorizata.

 

Consecintele osteoporozei

 

Daca o persoana sufera de o masa osoasa deficitara, aceasta prezinta riscul aparitiei fracturilor. Cele trei consecinte grave ale aparitiei osteoporozei sunt:

  • Tasarea vertebrelor. Aceasta afectiune apare in general dupa 68 de ani. Coloana vertebrala se deformeaza sub efectul tasarii vertebrelor. Aceste tasari vertebrale conduc la aparitia unor dureri de spate. Persoanele pierd in general cativa centimetri din inaltime;
  • Fracturile de la incheietura mainii. Acestea sunt frecvente la inceputul bolii si apar in general dupa un mic traumatism;
  • Fracturile de femur (de la nivelul coapsei). Apar adesea dupa 75 de ani si pot afecta extrem de mult starea fizica a persoanei in varsta. Fractura de femur poate fi dramatica in anumite cazuri deoarece poate duce la deces in anul urmator accidentului (20% din cazuri);
  • Pierderea dintilor . Fragilizarea oaselor maxilarului este cauza principala a pierderii dintilor.

 

Tratamentul din timp te scapa de pericol

 

Exista in prezent tratamente capabile sa reduca riscul fracturilor, prima complicatie a fragilitatii oaselor. Contrar unei imagini deja formate in mintea multor oameni, osul este un tesut viu. Se afla constant in remodelare, sub actiunea celulelor: osteoclaste, care distrug tesutul osos vechi si osteoblaste care fabrica un os nou. Acest remodelaj se face in intr-un mod echilibrat. Insa, in osteoporoza, distrugerea invinge reconstructia, ceea ce duce la o pierdere osoasa.

Tratamentul osteoporozei a trecut prin mai multe etape: tratamentul cu fluor in anii ’90, tratamentul hormonal substitutiv in 2003 care nu mai este in prezent prescris, iar din 2006 tratamentul indicat in osteoporoza postmenopauza care se bazeaza pe bisfonati, raloxifen, ranelat de strontiu, vitamina D.

Obiectivul tratamentului osteoporozei are ca scop prevenirea aparitiei fracturilor in urmatorii 5-10 ani. Tocmai de aceea este recomandat sa nu se intrerupa tratamentul doar in cazul unor efecte secundare si sa nu se urmareasca un scop palpabil.

Masurile care vizeaza prevenirea osteoporozei, cum sunt administrarea unei cantitati de calciu si vitamina D, o fumat , sunt aspecte deosebit de importante pentru a duce o viata normala si pentru a preintampina eventuale accidente.

Sursa poza: chrischamcl.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare