Boli

Microundele, daunatoare sanatatii!

Mult mai simplu de folosit decat aragazul si la un pret din ce in ce mai scazut, cuptorul cu a ajuns un obiect nelipsit din foarte multe bucatarii . Din pacate insa, pe cat de usor este de folosit, pe atat de mari sunt riscurile la care ne supunem in momentul in care gatim... la microunde .

 

In aceasta privinta, cercetatorii au efectuat zeci de studii care sa desluseasca „misterele” acestui aparat electrocasnic. Mai intai, in urma consumului periodic al mancarurilor preparate la cuptorul cu microunde se observa numeroase schimbari in chimia sangelui, printre care: o scadere a hemoglobinei si a colesterolului „bun”, dar si scaderea imunitatii organismului si cresterea numarului de leucocite.

Care este modul de preparare?

Cuptoarele cu microunde pregatesc mancarea prin supunerea moleculelor la o vibratie foarte rapida, ceea ce face ca acesta sa se incalzeasca prin frecare. Mancarurile isi pierd din substantele energetice pentru ca se accelereaza procesele de structurala. De exemplu, in momentul prepararii in cuptorul cu microunde a vegetalelor intr-un timp foarte scurt compozitia lor nutritiva este alterata. Astfel, organismul nu mai poate metaboliza vitaminele B, E, C precum si o serie de minerale.

Efectele cancerigene provocate de microunde

In anul 1991, o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Lausanne a fectuat un studiu care demonstra clar ca mancarea gatita sau incalzita la microunde prezinta riscuri mult mai mari pentru sanatate decat mancarea gatita prin metodele traditionale.

In cadrul acestui studiu, voluntarii au fost impartiti in doua grupuri, dintre care unuia li s-a dat mancare preparata la microunde si altora mancare preparata in mod obisnuit. In cazul participantilor din lotul caruia i s-a dat mancare gatita la microunde s-au observat diferite modificari: scaderi ale valorilor hemoglobinei si a limfocitelor.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

  •   2008-05-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Ana-Maria Dragomir

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu:  Dieta de 7 zile cu supa de legume, cel mai sanatos regim de slabit

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: 10 alimente pe care sa le consumi NEAPARAT in lunile reci

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Ratiu: Mierea si frumusetea din antichitate pana in prezent!

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii