Boli

#boli impartasanie #impartasanie HIV #lingurinta de impartasanie # Postul Adormirii Maicii Domnului

Lingurinta de impartasanie, risc de hepatita C si HIV

 

 

Pana pe 15 august ne aflam in Postul Adormirii Maicii Domnului. In aceasta perioada, credinciosii merg la biserica pentru a se impartasi. Cu aceasta ocazie, medicii atrag atentia ca, pe langa impartasanie, putem lua si boli grave, lingurita de impartasanie folosita la comun reprezentand un mare risc.

 


"
Se pot lua astfel toate bolile infectioase transmisibile pe cale orala, de la hepatita A si B - frecvent si doar prin saliva - pana la hepatita C si HIV, daca saliva e contaminata cu sange. Daca exista o sursa activa de sangerare la nivelul gingiei sau al danturii, pentru ca foarte multe persoane poarta proteza, saliva se contamineaza. Cei care au HIV pozitiv sufera de sangerari frecvente la nivelul gingiilor si, pentru a evita pericolul transmiterii, ar trebui sa foloseasca doar recipiente din sticla de uz personal. Preotii mizeaza pe proprietatea obiectelor de argint si pe alcoolul din vin, dar HIV nu reactioneaza la alcool. Vinul e slab alcoolizat, iar la impartasanie lingurita nu are timp sa stea in vin, pentru ca oamenii vin unul dupa altul. Exista un risc de contaminare pe care ti-l asumi. Ideal ar fi sa se utilizeze linguritele de unica folosinta”, a explicat, pentru ziarulring.ro, medicul ginecolog Cristina Dobre.

Nu o data, lingurita de impartasanie folosita la comun a fost subiect de discutie in presa. Cel mai recent exemplu este cel de saptamana trecuta, cand un preot a refuzat sa impartaseasca un copil folosind o lingurita de unica folosinta, spunand ca si oamenii care sufera de boli grave sunt impartasiti, fara probleme, cu aceeasi lingurita.

Sursa foto: obiectiv.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare