Boli

#edem limfatic #limfedem

Limfedemul si tratamentul corect ce se impune in cazul acestei afectiuni

Limfedemul sau edemul limfatic este o boala cronica ce apare de cele mai multe ori la nivelul mainilor si al picioarelor, fiind cauzata de functionarea deficitara a sistemului limfatic. Se caracterizeaza printr-o acumulare de lichid in tesuturi, frecventa la pacientii aflati sub tratament oncologic. Caracterul cronic al acestei afectiuni severe ii obliga pe pacienti sa acorde o atentie deosebita zonelor afectate, pe intreaga perioada a vietii.

De aceea, implicatiile fizice si psihosociale sunt majore. Este de cele mai multe ori o urmare a unei functionalitati deficitare a sistemului limfatic, circulatia limfei din spatiul interstitial pana in ductul toracic si, mai apoi, in sistemul venos fiind obstructionata.

Cauzele aparitiei limfedemului

Asa cum aminteam si in randurile de mai sus, edemul limfatic apare de obicei la persoanele care sufera de cancer, fiind adesea cauzat de excizia chirurgicala a ganglionilor limfatici (limfadenectomie).

In urma acestei interventii, drenajul limfatic normal este practic imposibil, pacientul suferind astfel acumulari de lichide la nivelul membrelor inferioare si superioare.

Printre cele mai des intalnite tipuri de cancer, in urma carora pacientele pot suferi aceasta boala cronica, este cancerul de san. Limfedemul poate aparea dupa ce acestea sunt supuse masectomiei sau limfadenectomiei axilare. De asemenea, tratamentele medicamentoase specifice, precum cel cu tamoxifen sau radioterapia, pot fi un factor generator pentru aparitia limfedemului (limfedem secundar).

Semne. Simptome. Diagnostic

Cel mai des intalnit simptom, in cazul aparitiei limfedemului, este cresterea in volum a membrului afectat, pacientul acuzand o senzatie de picior greu sau mana grea. In cazul in care cantitatea de lichid acumulata duce la cresterea alarmanta a membrului afectat (elefantiazis), pacientul poate suferi deformari anatomice ingrijoratoare.

De aceea, evolutia edemului limfatic se urmareste prin masurarea periodica a circumferintei membrelor afectate. Diagnosticul pentru aceasta afectiune severa este clinic, limfedemul fiind ulterior incadrat intr-un anumit stadiu de evolutie: 0 - latent; 1 - reversibil spontan; 2 - ireversibil spontan; 3 - elefantiazis limfostatic.

Tratament

Pacientii care sufera de limfedem trebuie sa isi schimbe stilul de viata, din cauza  caracterului cronic al acestei afectiuni. In acest caz, purtarea unei bratari de atentionare este vitala. Bratarile pot fi procurate prin Reteaua Nationala a bolnavilor de limfedem si reprezinta un mod de atentionare / evitare a unor tratamente neadecvate: masurarea tensiunii arteriale, injectiile sau recoltarea de sange, la nivelul membrului afectat.

Tratamentul presupune purtarea unei orteze, a articolelor de imbracaminte compresiva, o alimentatie adecvata si ingrijirea in permanenta a membrului afectat, printr-un drenaj controlat al fluidelor in exces. In cazul membrelor superioare, orteza pentru umar este extrem de utila, cele mai recomandate orteze pentru umar si brat avand un sistem de intindere in 4 directii.

De asemenea, sunt recomandate exercitiile fizice, ce pot permite circulatia lichidului acumulat in zona afectata si reducerea edemului limfatic. Pentru informatii suplimentare despre tratamentul edemului limfatic, pacientii trebuie sa ia legatura cu medicul specialist.

Alte indicatii profilactice

Pentru a evita aparitia complicatiilor, cauzate de acumularea excesiva a lichidului in zona afectata, pacientii cu edem limfatic sunt sfatuiti sa respecte o serie de indicatii profilactice si terapeutice. Dintre acestea cele mai simplu de urmat sunt: controlul greutatii corporale in limita normala pentru varsta si inaltimea pacientului; evitarea temperaturilor extreme; evitarea pozitiei “picior peste picior”, purtarea hainelor largi ce nu exercita presiune suplimentara pe zonele deja afectate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare