Boli

#stare de sanatate #boli cardiovasculare #legatura #migrene #sanatate

Legatura dintre migrene si boli cardiovasculare

Migrenele nu reprezinta o problema doar prin prisma durerii de cap pe care o provoaca pe moment, ci actioneaza si asupra cresterii riscului de accident vascular cerebral, atac de cord si, mai ales, cresterea posibilitatii de a dezvolta boli cardiovasculare. Pentru o mai buna informare, iata asadar care este legatura dintre aceste tipuri de afectiuni.

Studiu privind conexiunea dintre migrene si bolile cardiovasculare

Migrena poate constitui un factor de risc semnificativ pentru multe tipuri de boli cardiovasculare, printre acestea numarandu-se urmatoarele:

  • Infarct;
  • Accident vascular cerebral;
  • Aritmii cardiace;
  • Atacuri ischemice tranzitorii;
  • Angina pectorala, o durere toracica aparuta din cauza scaderii fluxului sanguin catre inima.

Cele mai predispuse persoane la un asemenea risc sunt femeile, fumatorii si utilizatorii contraceptivi orali. Pentru a obtine dovezi cat mai clare referitoare la legatura dintre migrene si bolile cardiovasculare, au fost facute doua studii similare, unul in anul 2016 si altul in anul 2018. La finalul primului studiu s-a putut constata faptul ca femeile care sufereau de migrene au prezentat un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, in special atac de cord, accident vascular cerebral sau angina pectorala.

Rezultate asemanatoare au fost obtinute si in anul 2018, atunci cand cercetatorii au descoperit asocieri intre migrena si un risc crescut de manifestari specifice ale bolilor cardiovasculare, incluzand de asemenea accidentul vascular cerebral ischemic si hemoragic, atacul de cord si tromboembolismul venos, atat la barbati, cat si la femei.

Teorii privind conexiunea dintre migrene si boli cardiovasculare

Specialistii nu au gasit inca motivele exacte care au putut conduce catre aceasta legatura, insa exista cateva teorii actuale dezvoltate, precum:

1. Vulnerabilitatea vasculara. Aceasta teorie se refera la faptul ca vasele de sange ale persoanelor care sufera de migrene pot prezenta o anumita vulnerabilitate care influenteaza atat dezvoltarea migrenei, cat si a bolilor cardiovasculare. Disfunctia endoteliala, o afectiune in care stratul cel mai adanc al arterelor mici nu mai functioneaza in mod corect, poate juca un rol important in vulnerabilitatea vasculara.

2. Inflamatia. Conform unui studiu realizat in urma cu patru ani, a fost descoperit faptul ca o combinatie intre o statina si vitamina D, care are efecte antiinflamatorii, poate preveni migrenele. Insa, statinele pot produce un risc cardiovascular, fiind cunoscute pentru rolul lor de a scadea colesterolul din sange.

3. Hormonii. Dat fiind faptul ca estrogenul se afla intr-o asociere stransa atat cu migrenele, cat si cu boala cardiovasculara, poate fi explicata si legatura dintre aceste doua afectiuni, precum si motivul pentru care riscul este mai mare in cazul femeilor.

4. Factori de risc cardiovascular. Persoanele care sufera de migrene par sa prezinte si un numar mai mare de factori care influenteaza riscul cardiovascular, existand posibilitatea ca si acestia sa aiba un rol in acest sens. Printre caracteristici se numara tensiunea arteriala crescuta, niveluri ridicate de colesterol, obezitatea, un istoric familial de atacuri de cord sau prezentarea unui obicei de a fuma.

5. Genetica. O alta teorie a acestei conexiune este referitoare la contributia parametrilor genetici care cresc gradul de vulnerabilitate atat pentru migrene, cat si pentru boli cardiovasculare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului